Nedelja, 29.09.2019.

14:24

Grčka priprema novi zakon o azilu

Grčka priprema novi zakon o pravu na azil koji bi trebalo da omogući zemlji bolje upravljanje desetinama hiljada migranata već prisutnih i onim koji stižu

Izvor: Beta

Grčka priprema novi zakon o azilu
Ilustracija: Depositphotos/ibphoto

Ovo je rekao je u nedelju ministar bez portfelja Jorgos Gerapetritis.

"Savet ministara će u ponedeljak razgovarati o predlog zakona koji je sastavilo Ministarstvo za zaštutu građana (unutrašnjih poslova), koji će u skladu sa evropskim kriterijumima, modernizovati proceduru koja se odnosi na pravo na azil", rekao je on za atinsku televiziju Skaj TV.

On je takođe istakao potrebu da se migranti primaju u kampove gde su uslovi korektni, i ukazao na prenatrpanost postojećih kampova.

Tako se u kampu Morija na ostrvu Lezbos, predviđenom za 3.000 ljudi, trenutno nalazi 13.000.

U Grčkoj je sada 70.000 migranata, uglavnom iz Sirije, koji su pobegli iz svoje zemlje 2015. i reskirali prelazak morem u Grčku sa susedne turske obale.

Na osnovu sporazuma sa Evropskom unijom 2016. godine Turska ulaže napore da ograniči odlazak migranata ka Grčkoj ali poslednjih meseci zabeležen je pojačan priliv.

Jutros su dva broda stigla u Skalu na Lezbos sa 84 migranta, među kojima su i brojna deca, preneo je fotograf agencije Frans pres.

Za samo 24 časa, od subote ujutro do nedelje ujutro, gotovo 400 migranata je stiglo u Grčku, navele su vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: