"Zaštita našeg evropskog načina života" - Problematičan naziv za portfelj za migraciju?

Novi naziv portfelja za migracije - "Zaštita našeg evropskog načina života" izazvao je burne reakcije i kritike u Parizu i Briselu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.09.2019.

12:18

EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Portfelj je izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poverila Grku Margaritisu Shinasu, sada glavnom portparolu Komisije Žan-Kloda Junkera.

Već se spekuliše da Fon der Lajen razmišlja da preimenuje taj portfelj, piše danas EURACTIV.com.

Portparolka francuske vlade Sibet Ndijaje rekla je posle sednice vlade da je naziv tog portfelja "veoma upitan".

Čak i ako na Francuskoj nije da odlučuje o nazivima portfelja, svi komesari će se predstaviti na slušanjima u Evropskom parlamentu, podsetila je Ndijaje dodajući da će tamo Shinas "morati da objasni" svoj portfelj.

"Zaista postoji potreba za boljim objašnjenjem, za to će poslužiti slušanje u Evropskom parlamentu", potvrdila je državna sekretarka za evropske poslove Ameli de Monšalen.

Novi naziv portfelja za migraciju izazvao je oštre kritike poslanika levice i zelenih u Evropskom parlamentu.

Francuska evroposlanica Zelenih Karima Deli, koja predsedava odboru za transport, postavila je to pitanje na sastanku predsedavajućih parlamentarnim odborima.

Na tom sastanku se 13 predsedavajućih složilo da zajedno pismom obaveste predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija da se ne slažu sa nazivom Shinasovog portfelja.

Protiv toga su glasala tri predsedavajuća odborima.

Glavna urednica Euraktiva Francuska Alin Robert oglasila se na blogu.

"Da li je bilo potrebno da Ursula fon der Lajen da toliko garancija krajnjoj desnici uvlačeći ksenofobiju u nazive portfelja nekih komesara?", upitala je ona.

"Zaštita evropskog načina života" naišla je na kritike i u Londonu.

Evroposlanica Zelenih Moli Skot Kato rekla je za Indipendent da to izgleda kao portfelj koji će se boriti protivv fašizma.

"To izgleda kao portfelj koji će boriti protiv jačanja fašizma, ali samo usvajanjem njihove podeljene retorike oko 'jakih granica".

U Atini opoziciona Siriza nije zvanično komentarisala Shinasov portfelj, ali je evroposlanik partije Stelios Kuloglu povukao paralelu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je rekao da američki način života treba braniti od migranata.

"Nadam se da Ursula fon der Lajen ne misli isto", rekao je Kuloglu.

Taj evroposlanik levice kaže i da Evropa nije "polje bez ograde", kao što je nedavno rekao Shinas.

"Neke zemlje trpe posledice izbegličke krize jer neke druge ne preuzimaju svoj deo odgovornosti. Kako će Shinas naterati Mađarsku da prihvati izbeglice? Teško. On i mađarski premijer pripadaju istoj partiji ali tu nema razloga za stranačku disciplinu", rekao je Kuloglu.

Kako je obavešten EURACTIV.com, Shinas veče pre nego što ga je Fon der Lajen predložila za komesara i potpredsednika EK nije bio svestan šta tačno znači portfelj koji je dobio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: