Nedelja, 08.09.2019.

15:57

Pompeo: Talibani preterali napadom u kome je poginuo Amerikanac

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da su talibani preterali sa svojim napadom automobilom bombom u diplomatskoj četvrti u Kabulu blizu američke ambasade.

Izvor: Beta/AP

Pompeo: Talibani preterali napadom u kome je poginuo Amerikanac
EPA-EFE/ Jim Lo Scalzo

Tada je ubijen jedan američki vojnik i još 11 ljudi, zbog čega je predsednik Donald Tramp odustao od planiranih avganistanskih mirovnih pregovora u Kemp Dejvidu.

Sada je na talibanima da "promene svoje ponašanje", rekao je američki šef diplomatije. On nije rekao kada i da li će se mirovni pregovori nastaviti.

Tramp je u tviter poruci sinoć rekao da je otkazao tajni sastanak planiran za danas sa talibanima i avganistanskim liderima u predsedničkom letovalištu Kemp Dejvid bliuzu Vašingtona, i da je prekinuo američke pregovore sa tom pobunjeničkom grupom.

On je naveo kao razlog napad talibana u četvrtak, koji su po njemu oni izveli sa namerom da ojačaju svoju pregovaračku poziciju, ali, kako je rekao, time su je samo oslabili.

Pompeo je izjavio da je sad na pobunjenicima da ponovo preuzmu obaveze za stvari o kojima su mesecima pregovarali sa Amerikancima mesecima.

On je rekao da će na kraju ta stvar biti rešena kroz seriju razgovora, i izrazio nadu da će talibani da pristanu da se sastanu sa avganistanskom vladom.

Pompeo koji danas treba da se pojavi u pet informativnih emisija rekao je da su SAD i talibani bili blizu dogovora.

"A onda su talibani prekršili niz preuzetih obaveza, i kada se to desilo predsednik Tramp je rekao 'neću ja da uzmem taj sporazum. Neću da radim sa nekim ko ne može da ispuni obaveze'", rekao je Pompeo.

Državni sekretar je rekao da je Tramp prekinuo pregovore jer nije želeo da nagrađuje takvo ponašanje, u osvrtu na napad u četvrtak.

Pompeo je priznao da to nije bio prvi napad u periodu u kome su se vodili pregovori između talibana Amerikanca. On je takođe rekao da su SAD napadale talibane tokom celog tog perioda.

Po njegovim rečima više od 1.000 talibana ubijeno je u borbama samo poslednjih 10 dana.

Talibani su danas saopštili da će Trampova nagla odluka da otkaže sastanak sa vođama te grupe oko finalizovanog sporazuma narušiti kredibilitet SAD, i izrazili uverenje da će Amerikanci da se vrate pregovorima.

Ta pobunjenička grupa saopštila je da su se obe strane pripremale za objavu o postignutom sporazumu i za njegovo potpisivanje. Oni su rekli da će nastaviti svoji džihad protiv strane okupacije i da čvrsto veruju da će na kraju pobediti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: