Utorak, 03.09.2019.

20:19

NATO podržava SAD u mirovnim pregovorima sa talibanima

NATO "u potpunosti" podržva napore SAD za postizanjem mirovnog sporazuma sa talibanima u Avganistanu, kazao je šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Izvor: Beta

NATO podržava SAD u mirovnim pregovorima sa talibanima
Ilustracija: Depostphotos/mbangemann

To je rekao posle razgovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Briselu.

"Dobri razgovori sa sekretarom Pompeom o pitanju bezbednosti. NATO u potpunosti podržava naporo za postizanje mira u Avganistanu. Osuđujem nedavne užasne napade. NATO ostaje angažovan u svojoj podršci snagama u Avganistanu", napisao je u Tviter poruci Stoltenberg.

Najmanje 16 civila poginulo je u sinoćnjem napadu talibana u Kabulu u vreme kad je u poseti gradu bio američki izaslanik Zalmaj Kalilzad. Kalilzad je preneo avganistanskim zvaničnicima predlog mirovnog sporazuma dogovorenog u devet rundi ; pregovora sa talibanima u Kataru.

Po tom sporazumu predviđa se povlačenje Amerikanaca iz pet vojnih baza u narednih 135 dana ako talibani održe svoje obaveze.

SAD su obavezne da se o povlačenju svojih snaga iz Avganistana savetuju s NATO-om koji ;je još 2014. godine obustavio svoje borbene operacije u toj zemlji.

Oko 16.000 ljudi, od kojih oko 8.000 američkih vojnika i dalje je u Avganistanu u okviru misije "Odlučna podrška", kao pomoć domaćim oružanim snagama.

Tokom dvodnevne posete Briselu Pompeo se sinoć sastao sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a danas s novim predsednikom Evropskog saveta, Belgijancem Šarlom Mišelom i s predsednikom Evropskog parlamenta, Italijanom Davidom Sasolijem.

Popodne treba da se sastane sa novim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: