Ponedeljak, 02.09.2019.

23:35

Pao dogovor sa talibanima: SAD povlače 5.000 vojnika iz Avganistana, zatvaraju pet baza

Američke vlasti će povući iz Avganistana oko 5.000 svojih vojnika i zatvoriće pet baza u roku od 135 dana, izjavio je američki izaslanik Zalmaj Halilzad.

Izvor: Beta/AP

Pao dogovor sa talibanima: SAD povlače 5.000 vojnika iz Avganistana, zatvaraju pet baza
Ilustracija, Foto: EPA/ABDUL MUEED

On je rekao da dogovor i nacrt mirovnog sporazuma usaglašenog sa talibanima, koji je postignut nakon višemesečnih pregovora, pre potpisivanja mora da odobri američki predsednik Donald Tramp.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani upoznat je nešto ranije o nacrtu sporazuma i on će se kasnije oglasiti o dogovoru.

U zamenu za postepeno povlačenje, talibani se moraju obavezati da neće dozvoliti da aktivisti koriste Avganistan za planiranje napada na SAD i njihove saveznike.

SAD i talibani su pre godinu dana pokrenuli direktne pregovore. Vašington želi da smanji vojno prisustvo u Avganistanu gde trenutno ima 14.000 američkih vojnika.

Dogovor talibana i SAD ne bi omogućio kraj rata u Avganistanu jer talibanski pobunjenici treba još da postignu mirovni sporazum sa vladom u Kabulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: