Severna Koreja: SAD postiče vojne tenzije na poluostrvu

Severna Koreja je ponovo kritikovala SAD zbog najnovijih vojnih vežbi s Južnom Korejom.

Izvor: Beta

Utorak, 06.08.2019.

22:45

Severna Koreja: SAD postiče vojne tenzije na poluostrvu
Deposit photos/bedobedo

Optužila je Vašington za "podsticanje vojne tenzije" razmeštanjem moćne vojne opreme na Korejskom poluostrvu.

Komentari predstavnika Severne Koreje Dju Jong Čola usledili su u vreme kada deluje da se nedavno poboljšani odnosi američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una kvare zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje i četiri raketne probe Pjongjanga prethodnih nedelja.

"Iako SAD i južnokorejske vlasti koriste svaki trik da opravdaju te vojne vežbe, oni ni na koji način ne mogu da prikriju njihovu agresivnu prirodu", rekao je Dju, izaslanik Severne Koreje na Konferenciji o razoružanju, podržanoj od UN.

On je govorio o vojnim vežbama Vašingtona i Seula i nije pomenuo raketne probe svoje zemlje, uključujući najnovije, današnje ispaljivanje u more dve, kako se pretpostavlja, balističke rakete kratkog dometa.

Pjongjang je ranije u utorak već kritikovao najnovije zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je u utorak da je Pjongjang još uvek zainteresovan za dijalog, ali da će tražiti "novi put" ako SAD i Južna Koreja ne promene svoje stavove.

"Ostajemo pri svom stavu da probleme rešavamo dijalogom. Ali dinamika dijaloga će biti manje predvidiva ako se neprijateljski vojni potezi nastave", navelo je ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: