Kim obišao novu podmornicu, tik pred vežbe Južne Koreje i SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un obišao je novu podmornicu a posebnu pažnju je posvetio njenim borbenim sistemima.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 23.07.2019.

07:58

Kim obišao novu podmornicu, tik pred vežbe Južne Koreje i SAD
Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kim je podmornicu obišao nedelju dana pošto je Pjongjang upozorio protiv skorih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Državna agencija KCNA je danas prenela da će ta podmornica biti raspoređena u Japanskom moru, ali bez iznošenja detalja o njenoj opremi i lokaciji inspekcije.

"Vrhovni lider je čuo sve detalje o njenim operativnim i taktičkim sposobnostima kao i o borbenim sistemima", navela je KCNA.

Severna Koreja je prošle nedelje upozorila da bi zajedničke vojne vežbe Vašingtona i Seula mogle imati posledice po najavljenu obnovu pregovora sa SAD, kao i da bi Pjongjang mogao ukinuti moratorijum na raketne i nuklearne probe.

Kim i predsednik SAD Donald Tramp su se prošlog meseca sreli u Demilitarizovanoj zoni izmedju dve Koreje i saglasili se da nastave razgovore posle više meseci blokade. Medjutim, u mejduvremenu nije bilo nijednog sastanka dve strane.

U Južnoj Koreji se nalazi skoro 30.000 američkih vojnika a njihovi godišnji manevri s desetinama hiljada južnokorejskih vojnika uvek izazivaju bes Pjongjanga. Severna Koreja te manevre smatra "generalnom probom" invazije na svoju teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: