Petak, 21.06.2019.

08:29

Zeri: Tajni sastanak u Berlinu, šta je Marko Đurić dogovarao?

Predstavnici Beograda i Prištine sinoć su, kako tvrde prištinski mediji, održali sastanak u Berlinu uz posredništvo Nemačke.

Izvor: Tanjug

Zeri: Tajni sastanak u Berlinu, šta je Marko Đurić dogovarao?
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Na tom sastanku, kako se tvrdi, srpsku stranu predvodio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, dok su predstavnici Prištine bili Avni Arifi i šef kabineta premijera Haradinaja, Selim Selimi.

Prištinski Zeri navodi, međutim, da ni kosovski pregovarački tim ni Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini nisu bili informisani o tom sastanku, a Prvoj televiziji nije ni potvrđeno, ni demantovano da je do sastanka uopšte došlo.

Liridon Lapaštica, politički savetnik ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, naveo je da MSP nije bilo upoznato sa ovim sastankom, tvrdi prištinski Zeri.

O ovom sastanku, kako se navodi, nije obavešten ni šef prištinske delegacije za razgovore sa Beogradom Špend Ahmeti. On je za portal Lajmi.net rekao da nije imao nikakvu informaciju o ovom sastanku, kao i da ne zna njegovu svrhu niti teme, a ni ko ga je sazvao.

Zeri prenosi da su sastanku, navodno, prisustvovali i predstavnici EU, Francuske, Nemačke i SAD.

Kako navodi Lajmi.net, svrha ovog tajnog sastanka bila je da se razgovara o nacrtu za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima.

Izvori ovog prištinskog portala tvrde da je Haradinaj već prihvatio predlog Nemačke da Priština prihvati osnivanje Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima kao glavni kompromis za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom.

Međutim, Avni Arifi, koji je bio član prištinske delegacije, rekao je da na ovom sastanku nisu imali ovlašćenja da govore o političkim pitanjima. Arifi tvrdi da se na ovom sastanku govorilo samo o dijalogu i da nisu razgovarali o bilo kojoj drugoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: