Subota, 27.04.2019.

19:37

Novi američki vazdušni napad na Islamsku državu

SAD su saopštile da su izvele novi vazdušni napad na ID u Somaliji, manje od dve nedelje od kada je ubijen broj dva te ekstremističke organizacije u toj zemlji.

Izvor: Beta

Novi američki vazdušni napad na Islamsku državu
Foto: Depositphotos/icholakov01

Ubijena su trojica ekstremista Islamske države u jučerašnjem napadu u oblasti planine Karkar na severu Somalije, saopštila je američka vojna komanda za Afriku (Africom). To je drugi napad od početka meseca.

U udaru su ubijeni članovi Islamske države u Somaliji koji su se nalazili u udaljenoj oblasti na severu zemlje, rekao je general Greg Olson, šef operacija američke komande za Afriku.

"Eliminisanje ovih terorista utiče na kapacitet Islamske države u Somaliji da preti nedužnim Somalijcima u toj oblasti i remeti terorističku mrežu", rekao je on. ; Islamska država je vrlo skromna ekstremistička grupa u Somaliji, u odnosu na al Šabab povezanu sa Al Kaidom, aktivna je u oblasti Puntland na severu Somalije, gde borci imaju kampove za obuku i skladišta oružja koja dolaze uglavnom iz susednog Jemena.

Grupa Al Šebab dugo je bila glavna radikalna islamistička grupa u Somaliji. Oni su proglasili privrženost Al Kaidi, i zvanično ušli u nju 2012. godine. Međutim mali broj njih, oko 200, se zatim otcepio i pripojio Islamskoj državi.

Američka komanda je procenila krajem 2018. da Islamska država u Somaliji ima između 75 i 250 boraca u odnosu na između 3.000 i 7.000 koliko ih ima u ekstremističkoj grupi Al Šebab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: