Sreda, 27.02.2019.

13:12

Vučić: Ostavljeni smo na cedilu

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio da ćemo biti u bezizlaznoj situaciji, ako se nastavi ofanzivno ponašanje Prištine, uz niz opasnih provokacija.

Izvor: Tanjug

Vučić: Ostavljeni smo na cedilu
Tanjug, Dimitrije Goll

Vučić je, posle razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, rekao da će obaviti konsultacije sa svim značajnijim evropskim i svetskim partnerima, uključujući Kinu, po pitanju ovakvog razvoja situacije.

On je preneo da su politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije zatražili saglasnost da se povuku iz svih kosovskih institucija, a da je on zatražio da sačekaju na stav države, koji će biti zauzet posle konsultacija sa stranim partnerima, uključujući Kinu.

"Zahtevali su od države Srbije i od mene kao predsednka da razgovaram sa vladom i traže povlačenje iz svih kosovskih insititucija, a to znači napuštanje parlamenta i iz svih lokalnih samouprava i napuštanje regionalne policije sever i napuštanje tužilaštava i kompletnog pravosudnog kosovskog sistema", rekao je Vučić na pres-konferenciji na kojoj se obratio novinarima, iako se sastanak sa 139 Srba sa KiM nastavlja, jer on, kako je rekao, mora na sastanak sa Dejvidom Makalisterom.

Vučić je rekao da su prištinske vlasti pokušavale da svađaju Srbe sa severa i juga na različite načine. "Da jednima bude jedno, a drugima drugo, da pokušavau da podele Srpsku listu. A onda su izmislili svog ministra za stranku gde je njen muž nije glasalo ni pet odsto Srba, ne bi li izbacili one za koje je glasalo 90 odsto Srba na KiM", naveo je Vučić.

On je istakao da će Srbija nastaviti da se zalaže za politiku mira i stabilnosti, a njemu, ističe, ostaje da sa vladom razmotri šta i kako da činimo u budućnosti, jer smo ostavljeni potpuno sami. "Ostavljeni smo na cedilu", konstatovao je srpski predsednik.

"Zamolio sam predstavnike Srba da im danas ne odgovorim i da sačekaju na odgovor države Srbije još 45 dana najviše, jer želim da do susreta sa predsednikom Kine razgovaram, telefonom ili uživo, sa svim najvažnijim evropskim i svetskim liderima", rekao je Vučić.

"Ako se nastavi ovako ofanzivno ponašanje Prištine, mi ćemo biti u bezizlaznoj situaciji. Najkasnije u narednih 45 dana, država će odgovoriti na zahtev predstavnika Srba sa KiM koji traže povlačenje iz kosovskih institucija", podvukao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: