Nedelja, 24.02.2019.

10:05

Simić: Spekulacije da postoji dogovor o granici i imovini

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su u pitanju spekulacije da postoji dogovori Beograda i Prištine oko razgraničenja i podele imovine.

Izvor: Tanjug

Simić: Spekulacije da postoji dogovor o granici i imovini
screenshot/Prva

Simić je za TV Pink podsetio da je u ovom trenutku blokiran proces dijaloga jednostranim potezima Prištine, te da na KiM postoje "dve realnosti" - jedna koju žive prištinski političari, a druga koju imaju obični građani na KiM.

Podsetio je na nedavno istraživanje koje, kako kaže, govori da 62 odsto kosovskih Albanaca podržava dijalog Beograda i Prištine.

Ukazuje da mediji propuštaju da istaknu da u Prištini, Đakovici, Peći i drugim mestima postoji ogroman broj štrajkova protiv vlade Kosova i da u takvim okolnostima oni koriste nacionalističku retoriku.

Komentarišući izjave albanskog premijera Edija Rame da je za njega KiM deo Albanije, Simić kaže da albanski premijer to govori, jer gubi tlo pod nogama u njegovoj zemlji.

"U ovom trenutku se ne odvija proces dijaloga, a ako se bude odvijao, biće između Prištine i Beograda, a ne Tirane i Beograda", rekao je Simić.

On je podsetio na seriju napada na srpsko stanovništvo na KiM i, kako je rekao, nasilje koje se dešava nad Srbimna, a koje po pravilu prolazi nekažnjeno, te pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti Srbe. Simić napominje da kada je reč o snabdevanju srpskog stanovništva na KiM, ono jeste otežano, ali postoji zahvaljujući Vladi Srbije.

Kada je reč o spekulacijama vezanim za ujedinjenje Severne i Južne Kosovske Mitrovice o kojoj govore prištinske vlasti, kaže da to izaziva zabrinutost građana u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, te podseća da su takve najave ranije izazvale više od 1.000 etničkih napada na Srbe.

Ističe da je činjenica da je, u ovom trenutku, neizvesnost koja traje 20 godina na KiM došla do kritičnog momenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: