Nedelja, 25.11.2018.

20:12

Kijev: Rusi ispalili raketu, uzvratili smo

Ukrajinska mornarica je saopštila da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

Izvor: B92

Kijev: Rusi ispalili raketu, uzvratili smo
Ilustracija: Thinkstock

Takođe, navedeno je da su dva naoružana broda oštećena i da su ostala bez motora, kao i da su ruske snage otele tri plovila.

Objavljeno je i da su dva pripadnika mornarice povređena, kao i da su ukrajinske snage uzvratile vatru.

“Na izlazu iz Kerčkog moreuza ruske snage su koristile oružje protiv brodova ukrajinske mornarice. Naše snage sprovode mere pomoći”, naveo je na Fejsbuku predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Boris Babin.

Ruski mediji i rusko Ministarstvo odbrane se nisu oglasili tim povodom.

Ukrajinski mediji su preneli da je predsednik Petro Porošenko sazvao hitan sastanak vojnog kabineta.

Rusija je prethodno sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Takođe, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Iz Kijeva je saopšteno i da je brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: