Četvrtak, 27.09.2018.

15:27

"To je za Rusiju ozbiljna pretnja, Srbi će biti gubitnici"

Balkan postaje jedna od ključnih zona svetske politike, jer su se interesi velikih država ponovo presekli na "buretu baruta Evrope", ocenila je Raša tudej.

Izvor: Beta

Ilustracija: Thinkstock

"Interesi velikih su se ponovo presekli na buretu baruta Evrope. Tokom poslednje nedelje region su posetili ministar spoljnih poslova Rusije, ministri odbrane Nemačke i SAD. Posete su propaćene optužbama Zapada na račun Rusije da se meša u unutrašnje stvari suverenih država i recipročnim optužbama Moskve prema Zapadu", navela je RT.

Ta televizija je ocenila da se Makedonija "nalazi na ivici ogromne krize, gde predstojeći referendum o ulasku u NATO i EU može da dovede do sukoba".

RT je navela da se takve tendencije vide i u BiH, na Kosovu, kao i između kosovskih vlasti i Beograda.

"Balkan je bio i ostaće veoma važna zona svetske politike", izjavila je za RT profesorka Fakulteta za međunarodne odnose ruskog Ministarstva spoljnih poslova Jelena Ponomarjova, dodajući da Rusija "neko vreme nije obraćala pažnju na Balkan, dok ga zapadni partneri nisu zaboravljali i vrlo marljivo su radili, jačajući svoj uticaj".

RT takođe citira analitičara Stevana Gajića iz Instituta za evropska istraživanja iz Beograda koji kaže da su napori koje sada preduzima Zapad u odnosu na Balkan usmereni na to da se sve zemlje Balkana uključe u NATO.

Ruska televizija navodi da je Makedonija najočiglediniji primer strategije uključivanja balkanskih zemalja u NATO na bilo koji način.

Ponomarjova je ocenila da je "ekspanzija" evroatlantskih struktura na Balkanu "usmerena najpre protiv Rusije", dodajući da će najveći gubitnici među balkanskim narodima biti Srbi, koji su se najduže protivili dolasku Zapada.

"Srbija i Republika Srpska su do nedavno bili partizani u pozadini NATO-a. Upravo zbog toga je glavni zadatak NATO gutanje srpskih zemalja, koje je već počelo ulaskom Crne Gore u Alijansu", ocenila je Ponomarjova.

Prema njenim rečima, za Rusiju je gubitak istorijskih saveznika na Balkanu "ozbiljna pretnja".

Imajući to u vidu, dodala je ona, Rusija "posebnu pažnju" posvećuje srpskom pitanju, o čemu svedoči i nedavna poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova BiH.

RT navodi i ocenu Stevana Gajića da se može očekivati da će posle referenduma u Makedoniji o promeni imena zemlje, kao i o ulasku u NATO i EU, može očekivati nova krizna tačka na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

13 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: