Ponedeljak, 10.09.2018.

18:28

Kosorova: Povući ambasadora HR iz Srbije

Deo hrvatske javnosti uznemiren je zbog govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Kosorova: Povući ambasadora HR iz Srbije
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Bivša premijerka Jadranka Kosor smatra i da bi Hrvatska trebalo da povuče ambasadora iz Beograda.

“Veličanjem Miloševića Vučić je opet ponizio žrtve njegovog režima. Ali to je taj isti Vučić koji je u RH nedavno primljen sa počastima bez izvinjenja zbog njegove lične potpore Miloševićevoj politici u vreme agresije na RH i BiH. Nema čuđenja. Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikada nije bio hrvatski. Odmah bih povukla ambasadora iz Beograda“, navela je Kosorova na Tviteru.

“Vučić nije relevantan za Hrvatsku, kaže. Nije relevantan onda kad ona treba da osudi njegovu sramotnu politiku, ali je dobar za povijesne susrete po mostovima i još povijesnije kad ga pozove kao dragog gosta u RH. Bez izvinjenja, bez kajanja“, izjavila je Kosorova povodom reakcije hrvatske predsednice na Vučićev govor.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se hrvatska zastava vijorila u Kninu i pre govora Vučića na Kosovu i dodala da će se zastava vijoriti i ubuduće.

Hrvatska Socijalnoliberalna stranka (HSLS) je tim povodom zatražila sastanak sa predstavnicima vladajuće koalicije jer, kako kažu, žele da čuju jasne stavove vlade, ali i predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke, koja je koalicioni partner u vlasti.

Dok HSLS traži sastanak vladajuće koalicije, hrvatski ministar branitelja Tomo Medved misli da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje. Medved, naime, smatra da bi Hrvatska trebalo da se više bavi svojim pitanjima, koja su važna za privredni rast i prosperitet.

"Moje mišljenje je da previše pažnje posvećujemo jednom predsedniku susedne zemlje", rekao je Medved za regionalnu televiziju N1 u odgovoru na pitanje kako komentariše Vučićeve poruke iz Kosovske Mitrovice.

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović, pak, misli da je Vučićev govor “malo podbacio u odnosu na očekivanja”, ali da je njegov odnos prema politici Miloševića bio ambivalentan. Bilo je, kaže, pohvale i kritike.

“Govor je pre svega bio okrenut prema postizanju kompromisa i to prema Albancima”, naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: