Petak, 17.08.2018.

12:07

"Promena politike? Dačić i Trampov zet? Prvi put čujem..."

Kandidat za novog američkog ambasadora na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da se pozicija SAD prema Kosovu nije promenila.

Izvor: Beta

screenshot

On je istakao i da je "važno da i Srbija i Kosovo ponude kreativna rešenja, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija".

Odgovarajući na pitanja američkih senatora u okviru procesa potvrđivanja njegove nominacije, Kosnet je pred Odborom Senata za spoljne poslove govorio o svom potencijalnom angažmanu na Kosovu, navodi Glas Amerike.

Kopredsedavajući Odbora, demokratski senator Kris Marfi, upitao je Kosneta ima li saznanja o promeni pozicije SAD prema Kosovu i naveo da je takvu promenu i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorije nagovestio šef srpske diplomatije Ivica Dačić posle susreta u Vašingtonu sa savetnikom i zetom predsednika SAD Džaredom Kušnerom.

Na Marfijevo pitanje kakva je pozicija budućeg ambasadora na Kosovu prema eventualnoj razmeni teritorija, Kosnet je rekao da se pozicija američke administracije "nije promenila".

"Naša pozicija je da se podrži dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU. Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije. Važno je da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija, niti bilo šta slično. Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i postizanje dugoročnog rešenja koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu", kazao je Kosnet.

On je dodao da je prvi put čuo za sastanak Dačića i zeta predsednika SAD Donalda Trampa i da o tom susretu ne zna ništa.

Kosnet je prethodno, u uvodnom izlaganju, naveo da KFOR ostaje ključan za stabilnost i bezbednost na Kosovu.

Dodao je da podržava tranziciju bezbednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO, sa ograničenim odbrambenim mogućnostima, i da Kosovo treba da nastavi da traži podršku Srba za uspešnu transformaciju bezbednosnih snaga.

Kandidat za ambasadora na Kosovu rekao je u Senatu da će mu prioriteti biti jačanje vladavine prava, borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina na Kosovu, da će se fokusirati na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije i raditi na tome da kosovska vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine.

Kosnet je bio otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Ankari, tokom karijere je obavljao diplomatsku dužnost u osam misija SAD u Evropi, Aziji i na Bliskom istoku, a bio je i na visokim pozicijama u Stejt departmentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: