Sreda, 20.06.2018.

09:13

Ideja da EU smesti migrante na Balkan sklonjena "sa stola"

Šef predstavništva UNHCR u Beogradu Hans Fridrih Šoder kaže da ne postoji dogovor o izgradnji prihvatnog kampa za migrante van granica Evropske unije.

Izvor: Beta

Ideja da EU smesti migrante na Balkan sklonjena
Ilustracija: Getty Images

"Ova ideja je sklonjena sa stola, ne želim i ne treba da spekulišemo", rekao je Šoder u gostovanju na Radio-televiziji Srbije povodom Svetskog dana izbeglica koji se danas obeležava.

On je naglasio da "nije bilo napretka" u toj ideji i da sve države, uključujući i članice EU imaju međunarodnu obavezu da primaju migrante u skladu sa procedurama za azil.

"Dogovora po tom pitanju može biti samo uz pristanak treće zemlje i to je moguće samo ukoliko bi se sve radilo u skladu sa evropskim i međunarodnim zakonima", naveo je Šoder. On je rekao da države imaju pravo da upravljaju svojim granicama kako žele, ali je ocenio da zatvaranje granica nije rešenje.

Šoder je naveo da je situacija u Srbiji, kada je u pitanju migrantska kriza stabilna i da se broj migranata u prihvatnim centrima prepolovio, sa 6.000 na 3.000.

Svetski mediji prethodnih dana preneli su da zemlje EU traže pogodnu lokaciju za izgradnju velikog prihvatnog kampa koji bi mogao da se nalazi na Zapadnom Balkanu. O tome je govorio i danski premijer Rasmusen, ali i austrijski kancelar Kurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: