Utorak, 24.04.2018.

12:51

"Ako Sirija upotrebi ruske rakete... Odgovorićemo"

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman kaže da će Izrael uzvratiti ako Sirija upotrebi rakete za PVO ruske proizvodnje protiv jevrejske države.

Izvor: Beta

Ilustracija: Thinkstock

"Ono što je važno za nas je da odbrambeno oružje koje Rusi daju Siriji ne bude upotrebljeno protiv nas", izjavio je Liberman za izraelske medije, govoreći o navodnim planovima Rusije da daju sirijskom predsedniku Bašaru Asadu rakete tipa S-300, dodavši: "Ako se upotrebe protiv nas, mi ćemo delovati protiv njih".

On je objasnio da se Izrael "ne meša u unutrašnje poslove Sirije, ali s druge strane neće dozvoliti da Iran preplavi (tu zemlju) unapređenim oružanim sistemima koji će biti upereni protiv Izraela".

Ruski dnevnik Komersant je, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, izvestio u ponedeljak da bi Rusija mogla početi da snabdeva Siriju unapređenim protivavionskim sistemima u bliskoj budućnosti.

List je naveo da eksperti veruju da bi Izrael negativno reagovao na svaku odluku o snabdevanju reketama i da bi mogao da bombarduje područje u kome bi bile razmeštene.

Jedan ruski diplomata je izjavio da je Izrael tražio od Moskve da ne snabdeva sirijsku vojsku unapređenim S-300 raketnim sistemima, prenose izraelski mediji izveštaje Rojtersa.

"Čujem i čitam većinu tih izveštaja, (ali) oni nemaju osnovu u realnosti. Jedna stvar bi trebalo da bude jasna-ako iko puca na naše avione uništićemo ga", rekao je Liberman.

On je ocenio da je problem Iran, a ne Rusija, jer su ruski odbrambeni sistemi već bili razmešteni u Siriji i nisu korišćeni protiv Izraela.

"Imamo otvorenu liniju. Zaista imamo diskurs (s Rusima). Ponekad je to komplikovan diskurs, ali je otvoren. Nekoliko godina mi smo u stalnoj koordinaciji i sposobni da izbegnemo sukob s Rusima", objasnio je izraelski ministar.

Izrael je više puta iz vazduha napadao konvoje oružja namenjene libanskom Hezbolahu koji se u Siriji, kao i Iran, bori na strani snaga sirijskog predsednika.

Takođe je odgovarao na prelivanje vatre preko granice, za koje je verovao da je greškom nastalo.

Sinoć je lider proiranskog Hezbolaha Hasan Nasralah optužio je Izrael za misteriozno ubistvo palestinskog elektroinženjera, člana Hamasa, Fadija al-Bača, u Maleziji tokom vikenda.

"To je izraz nastavka plana Izraela da ne poštedi ni jedan arapski um, um koji ima znanje, stručnost i iskustvo ili um koji će jednog dana biti deo arapske nacije”, rekao je Nasralah, dodavši da je to razlog što Izraelci gone arapske naučnike od Irana do Tunisa i Malezije, pomenuvši i ubistva libanskih umova koji su, kako je rekao, ubijeni u poslednjim nedeljama i mesecima u misterioznim okolnostima širom sveta.

Liberman je optužbe odbacio, rekašvi da ne zna o čemu govori Nasralah i da je on usred izborne kampanje imajući u vidu da su libanski parlamentarni izbore u maju. Dodao je da ne bi optužbe vođe Hezbolaha shvatao isuviše ozbiljno.

Osvrćući se na najavu američkog predsednika Donalda Trampa da će u maju odlučti da li da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Liberman je rekao da SAD ne pitaju Izrael šta da rade i da će delovati na osnovu sopstvenih obzira.

Zaključio je da je Tramp pod pritiskom, pomenuvši sadašnju posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predstojeću posetu nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

17 h

Podeli: