Ponedeljak, 19.02.2018.

15:03

Ministar o "Rađaj, ne odgađaj": Nije rešenje, pomoćni alat

Slogani ne rešavaju problem depopulacije, već su samo mali pomoćni alat koji može da pomogne, kaže ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Izvor: Tanjug

Ministar o
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

On je naglasio da šest slogana koji su izabrani kao najbolji na konkursu za kampanju za podsticanje rađanja neće biti korišćeni u kampanji, već da se i dalje traga za rešenjem.

"Niko razuman ne može da računa da će slogan sam po sebi, koliko god bio simboličan ili duhovit da ljude opredeli da rešavaju ovako važno pitanje. To je samo mali pomoćni alat. Slogani su trešnja na šlagu na torti", kaže ministar.

Kako je rekao, i ministarstvo kulture ima svoj predlog slogana, ali to nije zvanični predlog.

"Možda ćemo predložiti Komisiji predlog specijalnog savetnika pesnika Dragana Hamovića 'Za Srbiju punu života'. Smatramo da takva vrsta slogana ne bi pogodila tanana osećanja bilo koga", rekao je ministar.

Podseća da su mnogo važniji preduslovi koji treba da se stvore za mlade parove za podsticanje rađanja.

U planu je da Savet za populacionu politiku i Vlada Srbije, kako je rekao, predlože čitav niz stimulativnih i ohrabrujućih mera.

"Individualno pravo je svakog pojedinca da odlučuje o stvaranju svoje porodice, a država je ta koja može da podseti i ukaže na neke šire društvene okolnosti i istorijske tokove koji mogu dovesti do ovih ili onih posledica u slučaju da se neki trendovi nastave", zaključio je ministar.

Na predlog Saveta za populacionu politiku Ministarstvo kulture raspisalo je konkurs za slogane koji će biti korišćeni u kampanji za podsticaj rađanja.

Komisija za predlog izbora slogana u kojoj su bili ministarka Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar Ministarstva kulture Aleksandar Gajović, ali i dva marketinška stručnjaka, izabrali su šest predloga i dodelili im novčane nagrade, ali je odlučeno da se nijedan od pristiglih slogana ne koristi u kampanji.

Izabrani slogani su: "Ljubav i beba - prvo što nam treba", "Rađaj, ne odgađaj", Mamam neću sama, tata hoću brata", Dosta reči nek zakmeči", "Ccuda se ne dešavaju. Ccuda se rađaju", "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju".

Pročitajte još:

Mihajlovićeva o "nek zakmeči": Promašaj, tako sramote žene

Premijerka o sloganima: Ja bih to drugačije

Nadležni "razumeju kritike", ali ostaju "Rađaj!" i rime

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: