Četvrtak, 08.02.2018.

09:35

Tači: Kad bismo bar dobili stolicu u UN

Hašim Tači, koji boravi u SAD, za Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan kaže da je očekivao više. Nada se dogovoru sa Beogradom i stolici u UN.

Izvor: Tanjug

Tači: Kad bismo bar dobili stolicu u UN
Foto: Mario Tama/Getty Images

Kosovski predsednik je, podseća Glas Amerike, juče u prvom reagovanju na Strategiju proširenja EU zemljama Zapadnog Balkana, izrazio potuno nezadovoljstvo odnosom prema Prištini, ponovio je i da je za to odgovorna nejedinstvena EU.

On je za Glas Amerike izrazio nadu da će Beograd i Priština ostvariti neki dogovor tokom ove godine, te da će na kraju tog procesa Kosovo dobiti bar stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Međutim, moramo da uzmemo taj izveštaj kakav jeste, pročitamo ga i pravilno interpretiramo, ali moramo i da radimo na konkretnim potezima. Kosovo se kreće napred dok se bliži deseta godišnjica proglašenja nezavisnosti, priznale su ga brojne zemlje sveta, pridružili smo se oko 200 međunarodnih organizacija. Naš put je evropska perspektiva", naveo je Tači.

Okolnosti Kosova su, kaže, drugačije od ostalih zemalja regiona, zato što ga još nisu priznale sve zemlje EU. "Ta neizvesnost i neodređenost definitivno nije znak neuspeha kosovskog angažovanja već nedostatka evropskog jedinstva kada je reč o Kosovu, koje postoji zbog stava Španije, Rumunije, Grčke, Slovenije i Kipra, ali posebno Španije”, smatra Tači.

Integracija i Beograda i Prištine u EU je, ponavlja, povezana sa procesom normalizacije odnosa. Na pitanje kako stoje pregovori Beograda i Prištine, Tači odgovara da je imperativ pronaći dogovor dve strane zasnovan na evropskim standardima i modelu. “To je u interesu obe strane pošto će samo sporazum o punoj normalizaciji susedskih odnosa, saradnje i pomirenja naše dve zemlje ubrzati evropsku perspektivu i Kosova i Srbije.

Ako ne postignemo takav dogovor, naudićemo jedni drugima i poremetiti evropski put jedni drugima tako da bi takav dogovor, za koji se nadam da će biti postignut 2018. obezbedio sigurnu, konkretnu evropsku perspektivu za Kosovu i Srbiju ali i ceo region", rekao je Tači za albansku redakciju Glasa Amerike.

Na pitanje da prokomentariše izjavu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina koja je, u nekim izveštajima, interpretirana kao ponovno iznošenje ideje o podeli Kosova i sugestija da Beograd treba da zapravo pregovara sa Tiranom a ne Prištinom, Tači je odgovorio da su "Albanija, Srbija i Kosovo suverene države".

“Srbija je, u nekoliko navrata pokušala da ubedi Tiranu da ospori državnost Kosova, kredibilitet i pravo na državljanstvo. Tirana neće upasti u tu zamku i to je već stavila do znanja. Jedino direktan dogovor između država Srbije i Kosova može biti kredibilan i svaki pokušaj da se to ospori biće neuspešan", rekao je Tači, koji u Vašingtonu prisustvuje Moitvenom doručku.

Tirana, kaže, podržava dijalog, ali "dijalog suverenih zemalja". Pokušaja da se Kosovo podeli je bilo i biće, ali to je nemoguće, tvrdi kosovski predsednik. "Kosovo je suverena država koja ima međunarodno zagarantovani teritorijalni integritet. Kosovo i Srbija treba da postignu dogovor koji će podržati i Evropska unija“, naveo je.

A na pitanje kako bi taj dogovor mogao da izgleda, kaže da je o tome još rano govoriti. "Važno je da Kosovo funkcioniše u širem političkom i društvenom kontekstu. Istovremeno, moraju se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet i sve mora biti u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. Verujem da će na kraju ovog procesa Kosovo dobiti barem stolicu u UN, ako već u ovom momentu nije moguće očekivati da Srbija prizna državu Kosovo", veruje Tači.

Međusobno priznanje bi, smatra, okončalo problem. "Kada bi Kosovo postalo članica UN, pet članica EU više ne bi mogle da poriču nezavisnost, a isto tako i protivnici nezavisnosti u Savetu bezbednosti poput Rusije i drugih zemalja", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: