Ponedeljak, 18.12.2017.

23:49

Tramp objavio strategiju bezbednosti

Američki predsednik Donald Tramp objavio je novu nacionalnu strategiju bezbednosti, uz poruku da će SAD slediti doktrinu po kojoj je "Amerika na prvom mestu".

Izvor: Beta

Tramp objavio strategiju bezbednosti
Foto: Tanjug/AP

Tramp ocenjuje da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet, javlja Rojters.

"Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", smatra američki predsednik.

"Amerika je u igri i Amerika će pobediti", rekao je Tramp.

Trampova strategija fokusira se na zaštitu zemlje, uključujući izgradnju zida na južnim američkim granica i preduzimanje drugih koraka po pitanju imigracije.

On je pozvao na promovisanje prosperiteta SAD, mira i širenje uticaja SAD.

On je rekao da će SAD sarađivati sa svim zemljama "na način koji uvek štiti naše nacionalne interese", prenosi AP.

U strategiji, koja je proizvod višemesečnih razmatranja koja su imali predsednik SAD i njegovi glavni savetnici, ne ponavlja se opis klimatskih promena kao pretnje po američku nacionalnu bezbednost koji je 2016. izložio tadašnji šef Bele kuće Barak Obama.

Rojters tim povodom podseća da je Tramp obećao povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi ukoliko on ne bude izmenjen.

"SAD će nastaviti da se zalažu za pristup koji uravnotežava energetsku bezbednost, ekonomski razvitak i zaštitu životne sredine", piše u dokumentu koji će Tramp danas pročitati.

Trampov stav o nacionalnoj bezbednosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci "Amerika na prvom mestu", koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da izdvajanje Kine i Rusije kao "revizinističkih sila" u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema ovim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rojters navodi da je viši zvaničnik američke administracije, koji je brifovao novinare o strategiji, kazao da "Rusija i Kina pokušavaju da revidiraju globalni status kvo - Rusija time što je u Evropi izvela vojne upade u Ukrajinu i Gruziju, a Kina agresijom u Južnom kineskom moru".

Navodi se da će se Tramp u strategiji založiti za zaštitu infrastrukture SAD koja je kritične važnosti od sajber napada hakera i obećati da će "krenuti na zlonamerne sajber činioce". Rojters podseća da su Kina i Rusija često optuživane za sajber napade na američke ciljeve, što su ove zemlje negirale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: