Savet Evrope: Hitno ukinuti prijemne za fakultete u Srbiji

Ministarstvo prosvete trebalo bi što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.07.2017.

14:03

Savet Evrope: Hitno ukinuti prijemne za fakultete u Srbiji
Foto: Tanjug, arhiva

To je samo jedna od preporuka koje su u projektu "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" izradili eksperti Saveta Evrope prof. Ijan Smit i prof. Tom Hamilton. Projekat je danas predstavljen u Beogradu.

Kako se navodi, ministarstvo bi trebalo da obezbedi da novi standardizovani pristup ne prati aranžman privatnih priprema kojim će se ponoviti trenutne prednosti koje ostvaruju imućniji kandidati plaćanjem pripremnih kurseva za prijemni ispit na univerzete.

Među preporukama stoji da Vlada Srbije i resorno ministarstvo treba da se posvete postizanju socijalne jednakosti kod prijema studenata na fakultet, da se obezbedi maksimalna nezavisnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i da se obezbedi srazmerna zastupljenost univerziteta u KONUS-u.

Ministarstvu, KONUS-u, ali i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje se preporučuje da podrže razvoj nacionalne kontrole doktorskih disertacija, da se što više rade na engleskom i da se stručnjaci iz inostranstva više uključe u njihovo ocenjivanje.

Takođe se savetuje da se povede nacionalni dijalog kojim bi se naglasila važnost kandidovanja za doktorske studije na osnovu akademske motivisanosti.

"Ovaj dijalog, takođe, bi trebalo da naglasi opasnosti koje prekomerna opsednutost sticanjem zvanja doktora nauka isključivo zbog percipiranog političkog ili socijalnog statusa predstavlja za akademski integritet", navodi se u preporukama.

Predstavnici Saveta Evrope osvrnuli su se i na korišćenje elektronskih uređaja za prepisivanje na ispitima, a da bi se to sprečilo fakulteti treba da nabave opremu za ometanje.

Navodi se i da bi trebalo započeti diskusiju da li je Univerzitet u Beogradu preveliki, da li to dovodi do preterane koncentracije akademskih talenata (kadrova i studenata) na jednom univerzitetu, što stavlja u neravnopravan položaj druge univerzitete da privuku kadar i studente.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Mandić rekla je da je ministarstvo partner na projektu, a da je njegov cilj podrška visokoškolskim ustanovama u izradi etičkih standarda, borbi protiv korupcije i promovisanju dobre prakse za osiguranje kvaliteta.

Drugi specifičan cilj je, kako kaže, podizanje svesti o unapređenju znanja glavnih aktera u obrazovanju o etičkim standardima i načinima rešavanja problema korupcije.

Šef Misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt pojasnio je da je 2015. godine urađena ETINET platforma koja ističe važnost etike i transparentnosti u visokom obrazovanju.

"Dobro obrazovanje je ono koje nije opterećeno korupcijom", naglasila je ona.

U anketama koje su rađene u zemljama članicama EU čak 34 odsto građana veruje da postoji korupcija u obrazovanju počev od predškolskih ustanova do fakulteta.

Projekat "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" počeo je da se sprovodi u aprilu, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija sa 800.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: