Ponedeljak, 24.04.2017.

13:42

Hapšenje carinika, oštetili budžet za 11,5 miliona evra

Policija je uhapsila 16 carinskih službenika i odgovorno lice jednog preduzeća, osumnjičene da su budžet Srbije oštetili za više od 11,5 miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Hapšenje carinika, oštetili budžet za 11,5 miliona evra
Foto: Thinkstock

Sumnja se da su zaposleni u Upravi carina skoro godinu dana robu, pre svega cigarete uvezene iz inostranstva, fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Na taj način su, navodi Stefanović, nesavesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i na taj način omogućili oslobađanje od carine, poreza, akciza i drugih posebnih dažbina.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela nesavestan rad u službi i poreska utaja uhapšeni su zaposleni u Upravi carina M.N. (1964), LJ.J. (1969), S.B. (1972), V.R. (1960), R.K. (1978), O.S. (1959), Lj.S. (1961), A.V. (1963), S.P. (1958), P.J. (1963), N.O. (1985), S.V. (1962), V.P. (1965), V.N. (1962), M.B. (1962) i D.M. (1961).

Policija je uhapsila i odgovorno lice preduzeća „Koko šoping“ D.T. (1955).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni, zaposleni u Upravi carina, od oktobra 2015. do septembra 2016. godine, robu koja je uvezena iz inostranstva fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Kako se sumnja, osumnjičeni su nesavesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i na taj način privrednim društvima omogućili oslobađanje od carine, PDV-a, akcize i drugih posebnih dažbina, čime su privrednom društvu „Koko šoping“ omogućili utaju poreza od 1.580.000 evra.

Osumnjičeni su fiktivno razdužili 832.923 boksa cigareta raznih robnih maraka, parfeme i drugu akciznu robu koju su potom prodavali na crnom tržištu.

Oni će, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

Stefanović je naveo da je MUP ponovo pokazao odlučnost u suzbijanju korupcije, sive ekonomije i kriminala i da je godinu dana intenzivnog rada pripadnika Uprave kriminalističke policije dalo rezultate.

Naveo je da je značaj te akcije višestruk, budući da je osim hapšenja osumnjičenih i njihovog procesuiranja sprečeno i dalje nanošenje štete budžetu Srbije i nastavak krađe više miliona evra od građana.

Akcija MUP-a sprovedena je u saradnji sa Upravom carina i nadležnim tužilaštvima.

Uprava carina je saopštila da je na osnovu informacija prikupljenih tokom višemesečnog rada Odeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carina, rano jutros u zajedničkoj akciji sa pripadnicima MUP i nadležnim tužilaštvom privedeno 16 carinskih službenika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, kao i odgovorno lice jedne od firmi osumnjičenih da su oštetile državni budžet za više od 11,5 miliona evra.

Sumnja se da su privedeni carinski službenici, od oktobra 2015. do septembra 2016. godine, privrednim društvima ''COCO SHOPING'' i ''OLIMPIC ŠPED'' iz Beograda omogućili uvoz akcizne robe koja je na osnovu falsifikovane dokumentacije u carinskom postupku bila predstavljena kao roba za snabdevanje diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih vladinih organizacija, čime su navedene firme bile oslobođene plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina.

Na taj način omogućen je uvoz više od 800.000 boksova cigareta, kao i brojnih cigarilosa, raznih alkoholnih pića i parfema, za koje je izbegnuto plaćanje carine, PDV-a i akcize.

Time je budžet Republike Srbije oštećen za više od 11,5 miliona evra, odnosno za oko milijardu i 400 miliona dinara, dok je fiktivno razdužena roba završavala na crnom tržištu.

Kako se navodi, Uprava carina je učešćem u otkrivanju ovog slučaja još jednom potvrdila odlučnost ove institucije u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima, pa je i današnja akcija rezultat odlučne borbe Vlade Srbije u suzbijanju korupcije i otkrivanju najteže dokazivih krivičnih dela.

"Uprava carina neće dozvoliti da bilo ko od njenih službenika nesmetano nanosi štetu državnom budžetu zloupotrebljavajući ovlašćenja i zbog toga će nastaviti intenzivno da prikuplja i analizira podatke o radu svojih zaposlenih, kao i o ispravnosti sprovođenja carinskog postupka", piše u saopštenju.

Uprava carina je podsetila građane da sve nepravilnosti u radu carinskih službenika mogu prijaviti na ''Otvorenu carinsku linija'' 064/732 i dežurnu telefonsku liniju Unutrašnje kontrole 066/303-300.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: