Subota, 25.03.2017.

12:22

Davenport: EU najuspešniji mirovni projekat u istoriji

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport naveo je povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora da će EU i dalje promovisati međunarodni mir.

Izvor: Beta

Davenport: EU najuspešniji mirovni projekat u istoriji
Foto: Tanjug

Kako kaže, Rimski ugovor su bili prvi korak u pravcu ujedinjene Evrope.

"Od osnivanja evropskih zajednica 1957, građani naših država članica uživali su u šest decenija u miru, prosperitetu i bezbednosti bez presedana.Ovo dostignuće je u potpunoj suprotnosti sa užasnom patnjom tokom dva svetska rata, koja su obeležila prvu polovinu prošlog veka, a u kojima je naš evropski dom bio najveća žrtva", navodi Davenport.

Prema njegovim rečima, za države koje su dugo bile u ratu ispostavilo se da je evropska integracija najuspešniji mirovni projekat u našoj istoriji.

"Tokom ovih 60 godina, naša Unija je porasla sa šest na 28 članica, ona je postala druga najsnažnija ekonomija na svetu, najveće globalno tržište i vodeći inostrani investitor u mnogim delovima sveta. Naši osnivački principi - multilateralizam, ljudska prava, medjunarodna saradnja, održivi razvoj, inkluzivna društva, demokratija i solidarnost - uvaženi su širom sveta", ističe on.

"U Evropi, države koje su prigrlile ove vrednosti sada su naše države članice, dok ostale, uključujući Srbiju, rade u pravcu članstva koje se temelji na ovim zajedničkim vrednostima. Šta god da se dogodi u budućnosti, jedno je sigurno: EU će nastaviti da stavlja promovisanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvojnu saradnju, ljudska prava i odgovaranje na humanitarne krize u srž svoje spoljne i bezbednosne politike", napisao je Devenport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: