Tri fakulteta traže veće školarine

Povećanje školarine u narednoj školskoj godini predložili su Fakultet političkih nauka (FPN), Učiteljski fakultet i Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu.

Izvor: Beta

Sreda, 22.02.2017.

17:18

Tri fakulteta traže veće školarine

FPN je predložio da školarina bude 110.000 dinara, Učiteljski 69.900, a Fakultet za fizičku hemiju 69.900 dinara.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu dekan FPN Dragan Simić rekao je da školarina na tom fakultetu nije povećavana od 2008. godine i da se za narednu školsku godinu predlaže povećanje od oko 10 odsto.

On je rekao da su se troškovi povećali i da taj fakultet u "pogon stavlja dodatnih 3.300 kvadrata" prostora, što iziskuje dodatne troškove.

Simić je rekao da su o tom predlogu konsultovane studentske organizacije.

Na Fakultetu za fizičku hemiju školarina je prošle godine iznosila 64.800, a za školsku 2017/2018. godinu zatraženo je da školarina bude 69.900 dinara.

"Posle osam godina, prošle godine školarina je stidljivo povećana. Za narednu godinu predlažemo blago povećanje", navode sa tog fakulteta i dodaju da se u toj ustanovi izvode eksperimentalne vežbe ,što povećava troškove.

Student prorektor Borjan Sokolić istakao je da struktura školarina na fakultetima nije transparentna, a da je to ocenila i Državna revizorska institucija.

"Svakom od studenata treba da bude naznačeno na šta školarina ide i šta je njom obuhvaćeno", kazao je on.

Univerzitet u Beogradu predložio je i da u narednoj godini bude upisano ukupno 14.850 studenata, od čega bi na budžetu trebalo da bude 9.511 studenata.

ETF, FON i Matematički fakultet su u skladu sa akcionim planom za povećanje broja studenata informatike predložili uvođenje studijskih programa koji su u postupku ubrzane akreditacije.

Dekan ETF Zoran Jovanović kazao je da je na tom fakultetu planirano da bude upisano 60 studenata, od čega 50 samofinansirajućih na programu softversko inženjerstvo.

Na početku sednice Senata predloženo je da se u dnevni red današnje sednice uvrsti i rasprava o Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ali to nije prihvaćeno uz obrazloženje da to nije konačan tekst.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio je da su stavljene brojne primedbe na tekst i da tek predstoji javna rasprava o setu zakona iz obrazovanja.

"Veoma je komplikovano da diskutujemo o nekom fantomskom tekstu", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: