Analitičari: Šta će nam tenkovi od Rusa, imamo bolje

Vojni analitičari su saglasni u oceni da je nabavka aviona Mig-29 iz Rusije najbolje rešenje za spas srpske lovačke avijacije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.12.2016.

13:45

Analitičari: Šta će nam tenkovi od Rusa, imamo bolje
Foto: Tanjug

Međutim, oni smatraju da je potpuno neobjašnjivo zbog čega će biti nabavljeno i po 30 tenkova T-72 i oklopnih automobila BRDM-2, jer Vojska Srbije ima takva i znatno bolja sredstva u upotrebi i to u velikom broju.

Vojni analitičar i nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević ocenio je da je nabavka šest lovaca Mig-29 nesporna i pozdravio tu odluku kao značajan doprinos za Ratno vazduhoplovstvo, ali je dodao da ga je potpuno iznenadila informacija o nabavci oklopne tehnike, konkretno tenkova T-72 i izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2.

"Ta sredstva su u našoj vojsci u upotrebi odranije, a većina je povučena još 2006. godine kada su proglašena neperspektivnim. Tako da mi nije jasno da li je to deo nekog šireg aranžmana ili premijer Srbije nije dobio pravu informaciju o tome za šta bi ta sredstva mogla da se koriste", rekao je Dimitrijević agenciji Beta.

On je rekao da naročito BRDM-2 nije neophodan jer to vozilo nema mogućnost za transport vojnika već jedino možda može biti upotrebljeno u patroliranju na granici prema Bugarskoj i Makedoniji ili, eventualno, u mirovnim misijama.

"Pozdravljam nabavku aviona, ali sam uvek više za nabavku helikoptera, s obzirom da se u proteklim decenijama pokazalo da nam toga manjka", rekao je on.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je nabavka aviona Mig-29 potpuno razumljiva i svrsishodna ideja, jer je postojećim avionima tog tipa u Srbiji resurs pri kraju i moraće da idu na remont, nakon čega bi Srbija ostala bez odbrane vazdušnog prostora.

"Doduše, to ne bi bio presedan jer smo zbog krize oko akumulatora već imali situaciju u kojoj nije održavano lovačko dežurstvo. Tada je to država rešila tako što je uložila veliki napor da se to ne objavi u medijima a sada je to urađeno na mnogo bolji način ovom nabavkom", rekao je Radić.

Govoreći o najavama da će u Srbiju doći i po 30 tenkova T-72 i vozila BRDM-2, Radić je rekao da mu se čini da se do te odluke verovatno stiglo tako što je Rusija videla čega ima "u višku" pa odlučila da Srbiji donira sredstva sa te liste.

"Vozilo BRDM-2 se pokazalo efikasnim na Kosovu i Metohiji ali VS ima tih sredstava i veći deo je u rezervi jer je višak... Za tenk je još čudnije jer mi imamo mnogo bolji tenk M-84, dok od preostalih T-72 koristimo samo jednu četu od 13 komada u Četvrtoj brigadi", rekao je Radić.

On je ukazao da Srbija sa četiri tenkovska bataljona tenkova M-84 i T-72 ima daleko više oruđa ne samo od zemalja u okruženju nego i od nekih velikih i jakih država, poput Francuske.

"Poklonu se u zube ne gleda ali bez više informacija šta se želi sa tim vozilima ne možemo donositi neki sud. Tenk T-72 je inferiorniji od jugoslovenskog M-84, koji je i nastao tako što je na tenku T-72 izvedena obuhvatna modernizacija, pre svega u sistemu za upravljanje vatrom i na motoru", rekao je Radić.

On je dodao da je možda bilo bolje da se od donatora tražilo nešto iz domena artiljerijsko-raketne tehnike.

Vojska Srbije u upotrebi ima ukupno četiri tenkovska bataljona sa po 53 tenka. Svi tenkovi, osim jedne čete od 13 tenkova T-72, su tipa M-84. Određeni broj tenkova M-84 nalazi se i u remontnoj rezervi i na poligonu Pasuljanske livade, odnosno u centru za obuku Kopnene vojske.

U rezervi se nalazi i 40-ak tenkova T-72 i oko 280 starijih tenkova T-55.

Vozila BRDM-2 je nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala od 1968. do 1985. godine i za potrebe vojske nabavljeno je oko 280 vozila.

Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u izviđačkim četama komandnih bataljona Kopnene vojske (KoV) i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima KoV. Više od polovine tih vozila, čija proizvodnja je obustavljena 1989. godine, nalazi se u rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: