Ponedeljak, 24.10.2016.

20:14

Vučić: Pratili su Đukanovića, zaplenjeni novac i uniforme

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su i u Beogradu uhapšena "neka lica" povezana sa događajima u Crnoj Gori i da su zaplenjeni novac i uniforme.

Izvor: B92

Vučić: Pratili su Đukanovića, zaplenjeni novac i uniforme
Foto: Tanjug

On je posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti istakao i da postoje nepobitni dokazi da su određena lica, koja nisu ona koja su uhapšena u Crnoj Gori, a koja su pratila put kretanja premijera Crne Gore Mila Đukanovića, na dnevnom nivou i obaveštavali druga lica koja su “trebala da postupe“.

Premijer je naveo i da su kod uhapšenih lica pronađeni novac, 125.000 evra i uniforme.

“Naši bezbednosni organi su došli do nepobitnih dokaza i materijalnih dokaza da su između ostalog i na teritoriji Republike Srbije pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore, a čak ni ta lica, koja nemaju veze sa državom Srbijom, a neka od tih lica su privedena u Beogradu i nalaze se pod našom kontrolom, a radila su zajedno sa ljudima, za koje mogu da kažem da u celom predmetu postoji element inostranosti. Postoje nepobitni dokazi da su određena lica, i to nisu radili ovi koji su uhapšeni, pratila put kretanja premijera Crne Gore na dnevnom nivou, u svakoj sekundi i obaveštavali druga lica koja su trebalo da postupe po tome. Pronađen je i novac, oko 125.000 evra, uniforme i druge stvari“, rekao je Vučić. Premijer je govorio i o tome da su zabeležene značajne aktivnosti stranih obaveštajnih službi, kao i da dokumenti sa obradama Uprave kriminalističke policije završavaju u stranim rukama.

“Što se tiče Vlade Srbije, dok sam ja premijer Vlada će voditi politiku nezavisne Srbije. Ovo je zemlja građana Srbije, Srba i pripadnika svih drugih nacija. Tako ćemo svoju zemlju i da čuvamo“, rekao je Vučić.

Kako kaže, nadležni organi ustanovili su u Srbiji pojačano dejstvo sa većim brojem pripadnika različitih obaveštajnih agencija i sa istoka i sa zapada.

“Naši nadležni organi u skladu sa zakonom uspešno su evidentirali niz aktivnosti protiv interesa Srbije, kao i prekršioce tih dela. Uspeli smo da neka od tih lica našom aktivnošću neutrališemo i taj posao više neće moći da obavljaju na taj način“, naveo je Vučić.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, Srbija će procesuirati one koji misle da je dozvoljeno da daju operativne podatke službenicima stranih ambasada.

“Ako znate nešto strašnije kažite šta je to. Oni ne zaslužuju da rade za Srbiju i njene organe. Sad prvo lepo da odgovaraju pa neka idu u te zemlje i pričaju šta god hoće“, ističe premijer.

Vučić je govoreći o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori rekao da je Srbija četiri dana vodila akcije povodom toga, ali da je ćutala o tome.

“Ni za živu glavu neću da neko pomisli da u vladi sedi ko podržava kriminalne aktivnosti ili da postoji pretnja ubistvom nekom stranom zvaničniku. Postoje nepobitni i materijalni dokazi da pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore. Čak ni ta lica, koja nikakve veze sa Srbijom nemaju, a koja su u tome učestvovala, a neka su privedena u Beogradu, nalaze se pod našom kontrolom. Postoje dokaz da su određena lica koja su pratila putanju kretanja predsednika Vlade Crne Gore na dnevnom nivou u svakoj sekundi i obaveštavala druga lica koja je u skladu sa tim trebalo da postupe“, navodi premijer.

Kako kaže, o svemu tome upoznati su zvaničnici Crne Gore.

Prema Vučićevim rečima neka od lica koja su učestvovala u praćenu crnogorskog premijera Mila Đukanovića su i dalje na slobodi.

"Dobra je vest da u svemu nismo naišli na umešanost bilo kog poolitičara iz Srbije, a ni iz Crne Gore", rekao je premijer.
Foto: Tanjug
On tu ističe da je Đukanović praćen “najsavremenijm uređajima“. Vučić je potom rekao da “onaj ko misli da će Srbija na bilo koji način da učestvuje u nekom zločinu taj se grdno prevario“.

“Nisam mogao da pristanem da prećutim ovo, nisam mogao da prećutim davanje operativnih podataka stranim obaveštajnim agencijama. Nije mi važna cena koju ćemo da platimo. Ovo nijedna mala zemlja do sada nije uradila. Nijedna. Ovo mogu samo veliki. Ne kažem da smo mi veliki, ali možemo da budemo veliki po poštovanju zakona i ponašanju“, ističe premijer.

On navodi da je to što je smeo da kaže, da država ima mnogo više podataka među kojima su direktna priznanja, fotografije i snimci o svemu o čemu je pričao.

“Da budem neko ko će učestvovati u ponovljenom slučaju Bagzi... Taj film nećete gledati“, kaže Vučić.

“Ne dam im da uzimaju operativne obrade UKP-a, ja im ne dam. Videćete šta će da se zbiva narednih meseci. Za razliku od drugih ja ostajem ovde i ne idem nigde. Suština je u tome da neki ljudi ne mogu da poštuju male slobodarske narode i samo razmišljaju kako će ovo da sprovedu u delo. Ne pravim prevelike razlike među velikima. To što jedni... Nije važno“, rekao je Vučić.

Na početku konferencije za medije premijer je istakao da je zadovoljan rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala u prethodna tri meseca.

To, kako kaže, može da se primeti i na ulici.

"Cena droge raste, to znači da su kriminalci pod pritiskom. Kada pada, to znači da mogu neometano da deluju i da imaju dogovore sa bezbednosnim strukturama. Nekoliko puta ćemo žestoko udariti tu bandu do kraja godine kada to budu najmanje očekivali. Oni koji budu koristili drogu moraće da je plaćaju više“, kaže Vučić.

Osim toga, kako navodi, zadovoljan je i borbom protiv šverca cigareta, a time su zadovoljni i legalni proizvođači duvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: