Nikolić: Ne zavisi od EU, Srbija nikada neće ući u NATO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nikada neće ući u NATO, jer joj to nije potrebno, prenela je ruska novinska agencija Tass.

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2016.

20:20

Nikolić: Ne zavisi od EU, Srbija nikada neće ući u NATO
Foto: Tanjug

"Srbija nikada neće ući u NATO, to ne zavisi od EU, to zavisi od Srbije. Ulazak u NATO je svrstavanje u vojni savez, a nama to nije potrebno", rekao je Nikolić u Sankt Peteburgu.

Prema njegovim rečima, Rusija nikada nije pravila probleme Srbiji zbog odnosa i saradnje s NATO-om, zbog čega ne vidi razlog zašto bi se Evropska unija (EU) ili NATO bunili zbog saradnje s Rusijom.

"I EU i Rusija su prijatelji Srbije. Ne može prijatelj da mi dira prijatelja. Ako si mi prijatelj, pusti me da biram svoje prijatelje. Sve ovo mi izgleda kao da se uzburkavaju odnosi istoka i zapada, a Srbija je negde između. Mi smo to iskoristili da ne budemo ni na istoku ni na zapadu", ocenio je Nikolić.

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić je kazao da je Srbija jedini faktor stabilnosti koji svima nudi ruku pomirenja, i kao primer naveo Hrvatsku koju Srbija nije kočila na njenom evropskom putu, iako je mogla zbog brojnih kršenja ljudskih i manjinskih prava i kršenja demokratije.

"Hrvatska nije velika zemlja da zaustavi Srbiju, ali pruža priliku onima koji su protiv saradnje da likuju. Mi smo za saradnju, pre svega zbog Srba koji tamo žive i koji kada zahlade odnosi Srbije i Hrvatske, trpe maltretiranja", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio i da je Crna Gora u poslednjih nekoliko godina napravila nekoliko grešaka i izdvojio uvođenje sankcija Rusiji.

"Ne ponaša se ni prema Srbima u Crnoj Gori onako kako treba i u stalnom je strahu da srpski element ponovo ne pobedi, budući da se još nije učvtrstila svest o postojanju crnogorskog jezika ili crkve", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: