Hrvatima "doletelo" 16 helikoptera iz SAD /FOTO

U prisustvu hrvatskog državnog vrha u kasarni Zemunik predstavljeni su helikopteri "Kajova vorior" koje su Oružane snage Hrvatske dobile od SAD.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2016.

14:42

Hrvatima
Foto: Tanjug

Baza tih helikoptera će biti u Zadru.

Projektom opremanja Oružanih snaga obuhvaćeno je 16 helikoptera i oprema od SAD, koji su proizvedeni u periodu od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. vazduhoplovnu bazu dopremljeno 30. jula ove godine.

Reč je, kako su preneli hrvatski mediji, o izvidničko-borbenim helikopterima dobijenim od Sjedinjenih Američkih Država koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. vazdušne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Ministar odbrane Josip Buljević je zahvalio vladi SAD, kako je rekao, strateškom partneru Hrvatske, na ovoj donaciji.
Foto: Tanjug
"Pripadnici Oružanih snaga dobijaju savremena sredstva, verujem da će nas helikopetri podstaci na nove iskorake. Ono što treba naglasti, ova donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništa. Helikopteri koji danas ulaze u sustav Hrvatske vojske tek su jedna od podrški naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti, da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete", kazao je ministar obrane Buljević u Zemuniku.

Naveo je da je ukupna pomoć Amerike vredna više stotina miliona dolara.

"Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos", kazao je Buljević.
Foto: Tanjug
Nakon Buljevića, prisutnima se obratila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović istakavši da je opremanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva korak učinjen uz pomoć američkog strateškog savetnika.

"Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku", rekla je Kitarovićeva, koja je i komandant Oružanih snaga Hrvatske.

Dodala je da je Hrvatska privržena NATO-u, što pruža i nove sposobnosti Oružanim snagama Hrvatske.
Foto: Tanjug
Predsednica je kazala da se ne radi ni o kakvom iskazivanju moći, kako to Hrvatskoj spočitavaju susedi, nego opremanje i modernizaciju Oružanih snaga.

"Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog vazduhoplovstva.

Kitarovićeva je ocenila da je dolazak helikoptera u Hrvatsku dokaz da je i u vremenima finansijske oskudice moguće raditi na modernizaciji.

Kitarovićeva je rekla i da će Zadar biti matična baza za svih 16 helikoptera.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: