Francuski akademik: Srbi agresiju opravdavali ustaštvom

Francuski filozof i akademik Alen Finkelkrot izjavio je za hrvatske medije da su srpski nacionalisti hteli da poistovete hrvatski nacionalizam sa ustaštvom.

Izvor: B92

Nedelja, 05.06.2016.

15:37

Francuski akademik: Srbi agresiju opravdavali ustaštvom
Foto: Youtube screenshot

“Ovde sam da bi iskazao solidarnost sa svim Hrvatima koji smatraju da je to što je Hasanbegović na čelu Ministarstva kulture sramotan čin”, rekao je novinarima u Zagrebu poznati francuski filozof, odnedavno i akademik, Alen Finkelkrot.

Na pitanje zašto je došao u Hrvatsku vratio se na trenutak u 1991. godinu, “doba kada se napad na Hrvatsku opravdavao borbom protiv antisemitizma, što ga je motivisalo da se angažuje".

“Tad su me posetili predstavnici Srba u Parizu, od mene kao Jevreja tražili su da poduprem njihovu borbu u rušenju, kako su rekli, renesanse ustaštva već na samome njegovu začetku. No, oni su samo pokušavali instrumentalizovati sećanje na najgori zločin 20. veka kako bi opravdali rat koji mi se već tada činio agresorskim”, rekao je Finkelkrot, piše “Jutarnji”.

Kako kaže, zalagao se za Hrvatsku jer kao Jevrej nije trpeo “da se neko koristi katastrofom njegovog naroda”.

“Skandalozno je to što su, nakon što su komunizam i srpski nacionalisti instrumentalizovali antifašizam, srpski nacionalisti hteli da poistovete hrvatski nacionalizam s nastojanjima usmerenim na uskrsavanje ustaštva”, ističe francuski filozof.

“Treba se odupreti pokušaju da se na ta nastojanja odgovori rehabilitacijom ustaštva”, dodaje on.

Upitan da li je dobio uvid u spisak istoričara koji su izrazili podršku Hasanbegoviću odgovorio je potvrdno i pomenuo da je našao i neka njemu poznata imena – na primer Ivu Banca.

“Bio sam veoma pogođen tim popisom zbog Hasanbegovićevih revizionističkih izjava o hrvatskoj istoriji”, navodi Finkelkrot, ističući da ga je to nateralo “da još snažnije pruži podršku civilnom društvu u Hrvatskoj”.

Prema njegovim rečima, neprijatno je iznenađen da je Hasanbegović u intervjuu za “Le Mond” među stotinama potpisnika peticije izdvojio upravo njega.

“Svojim angažmanom 1991. godine za Hrvatsku izazvao sam brojna protivljenja u Evropi, zaradio nadimak 'FinkielCroate’. Pitam se zašto me Hasanbegović proglašava neprijateljem broj jedan i islamofobom, denuncira me kao što to čine francuski islamski levičari”, kaže on.

“Neću da negiram da je sve ono što se dogodio nakon 2015. u Francuskoj dovelo do radikalizacije dela muslimana u Francuskoj, ali i Evropi i svetu. Ja samo gledam realnosti u oči, denunciram jedan rašireniji antisemitizam koji se danas vidi i to mi je donelo velik broj osuda”, zaključuje Finkelkrot, prenosi “Jutarnji”.

Podsećamo, hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović otvoreno je propagirao ustaški pokret iz Drugog svetskog rata, a od kako je došao na vlast, podržao je revizionistički film "Jasenovac: Istina", koji potpuno negira razmere ustaških zločina za vreme Drugog svetskog rata.

Osim toga, u medijima je objavljena i fotografija na kojoj se vidi on kako nosi ustašku kapu, a nedavno i sa jednog proustaškog protesta.

Inače, u nekoliko navrata ranije smenu Hasanbegovića tražio je i istoričar i "lovac na naciste" Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, a ne heroji.

Francuski dnevnik Liberasion zbog svega toga objavio je krajem maja otvoreno pismo u kojem je pokrenuta peticija za smenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Potpisnici su brojni intelektualci, koji poručuju da u Evropi nema mesta ideologiji koju on zastupa.

Hasanbegović je na pismo intelektualaca odgovorio da se čudi površnosti onih koji se “daju uvući” u kampanju protiv njega.

“To su potpuno neutemeljene besmislice. Čudim se površnosti ljudi koji se daju uvući u denuncijantsku kampanju dokoličara za zagrebačke špice bez da su ikada pročitali bilo koju moju izjavu, članak ili knjigu”, rekao je Hasanbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: