"Hrvatska je problem Evrope, Evropa je kriva za to"

Poslednjih dana u Hrvatskoj je pokrenuto pitanje smene kontroverznog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji se dovodi u vezu s ustaškim pokretom.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

20:09

Foto: GettyImages

Iako je francuski dnevnik Liberasion objavio otvoreno pismo u kome mnogi intelektualci i nekadašnje diplomate traže smenu Hasanbegovića, za sada nema naznaka da će Vlada Hrvatske to i uraditi.

Bura u čaši vode ili zahtev koji će biti ispunjen? Ovo nije prvi put da se procenjuje lik i delo kontroverznog Zlatka Hasanbegovica.

“Za dom spreman”. Tim rečima deo hrvatske javnosti opisuje ministra, koji je pritom član takozvanog Počasnog blajburškog voda, ocenjujući da je on ustaški revizionista.

Njegove izjave iz prošlosti često su bile ekstremne:

- NDH je predstavljala prvi i posljednji pokušaj koncepcija o katoličkomuslimanskoj simbiozi unutar hrvatske nacije.

- Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu.

- Ovčara i srebreničke egzekucije nisu ništa drugo već umanjeni refleks masovnih partizanskih egzekucija u leto 1945.

Hasanbegović je za hrvatske medije demantovao da je na kontroverznoj fotografiji nosio ustašku kapu, rekavši da su se "Hrvati protiv svoje volje našli u antidemokratskom boljševičkom sistemu Jugoslavije.
Istoričar Čedomir Antić smatra da je svojom politikom u poslednjih četvrt veka Evropa znatno doprinela tome da profašistički stavovi u Hrvatskoj ne budu adekvatno osuđeni.

“Hrvatska je u ovom trenutku jedan problem Evrope. Evropa je sama stvorila taj problem zato što je drugačije gledala Hrvatsku i Srbiju i to isključivo zbog njenih civilizacijskih razlika iz prošlosti, a ne zbog onoga što se desilo u ovom ratu ili prethodnom ratu”, navodi Antić.

Kako kaže, neoustaštvo može u odnosu na Srbiju, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, ali ne može u odnosu na interese koji postoje kad je reč o Evropskoj uniji.

Zvanično, hrvatska vlade je za sada bez reakcije, dok profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski, u izjavi za B92, kaže da će Hasanbegović ostati u Vladi ako ona bude opstala.

S druge strane, Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental, ističe da osoba sa stavovima kakve ima sadašnji hrvatski ministar kulture nikada ne bi smela da bude na takvom mestu.

“Postavljenje ministra koji smatra da je nacistički pokret bio dobar i izražava nostalgiju za danima nacizma bi u bilo kojom zemlji bilo apsolutno neprihvatljivo. Zamislite da se tako nesto dogodi u Nemačkoj. Nažalost, u Hrvatskoj predsednica ide u Blajburg. Ovo je problem, kako lični Hasanbegovićev, tako i cele države Hrvatske”, kaže Zurof.

Među onima koji traže smenu Hasanbegovića su, između ostalih, bivša premijerka Kanade Kim Kambel, nekadašnji šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos i poznati evropski intelektualci kao što su Etjen Balibar i Šantal Muf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: