Sve više oružanih incidenata, žrtve često maloletnici

Više od polovine žrtava oružanih incidenata u Srbiji su mladi između 18 i 35 godina, upozorilo je Viktimološko društvo Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

20:25

Sve više oružanih incidenata, žrtve često maloletnici

Poražavajuće je saznanje da žrtava oružanih obračuna ima mnogo i među maloletnicima.

Dečja igra pretvorila se u tragediju, nažalost to je naslov koji često može da se pročita u našim novinama.

U Viktimološkom društvu Srbije kažu da je sve više žrtava među mladima starosti od 18 do 35 zbog upotrebe vatrenog oružja. Slična situacija je i među mlađima od 18 godina.

“Što se tiče maloletnika, ono što zabrinjava je da je negde isti broj maloletnika koji su žrtve i koji su počinioci, što govori da je upotreba oružja među maloletnicima, što apsolutno ne treba da bude dozvoljeno, velika“, rekla je Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije.

Nikolićeva dodaje da je bitna kontrola korišćenja malokalibarskog oružja, ali da je jedan od načina i podsticanje svesti o opasnosti od neodgovornog držanja oružja.

“Jer ako govorimo o upotrebi oružja trebamo govoriti o njegovoj upotrebi ne samo vezanoj za kriminalitet, nego vezanoj i za slučajne nesrećne slučajeve upotrebe koje koriste deca ili mladi ili iz igre, ili vezano za samoubistvo i druge načine“, navela je ona.

Žrtve i počinioci incidenata s vatrenim oružjem se obično poznaju, a u 72 odsto slučajeva oni su članovi porodice, prijatelji, komšije ili poznanici, pri čemu je smrt najčešći ishod oružanog nasilja u porodici .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: