Deca posebno ugrožena na internetu

Deca u Srbiji i dalje su ranjiva grupa u sajber prostoru, a najčešći rizici su prihvatanje zahteva za prijateljstvo od nepoznate osobe na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.04.2016.

21:47

Deca posebno ugrožena na internetu
Foto: Thinkstock

Pored toga, rizično je i ostavljanje ličnih podataka na profilima i odgovaranje na poruke nepoznatim osobama, saopštio je Centar za istraživanje javnih politika.

"Internet je danas sastavni deo obrazovanja i života, naročito dece i mladih, koji su najčešće bez nadzora i nesvesni opasnosti kojima se izlažu prilikom upotrebe računara", rekla je Jelena Šapić, a navedeno je u saopštenju.

Ona kaže da je neophodno da deca budu prepoznati kao ranjiva grupa u Strategiji o razvoju informacione bezbednosti, što bi vodilo jačanju zakonskog okvira i kapaciteta institucija koje se bave decom.

U Centru kažu da ovi alarmantni podaci pokazuju koliko je važno uključiti bezbednost dece na internetu u buduću Strategiju o razvoju informacione bezbednosti Srbije.

Potrebno je,kako se navodi, koordinisati projekte koji se bave ovom temom kroz stvaranje široke koalicije privatnih kompanija i državnih institucija koje bi sprovodile dugoročnu nacionalnu kampanju o bezbednosti dece na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: