"Odbranićemo Alep" – Turska sprema invaziju?

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da će Ankara da plati svoj istorijski dug “braći iz Alepa“ koji su pomogli odbranu Turske početkom 20. veka.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

07:00

Default images
foto: Beta/AP

On je to rekao svega nekoliko dana pošto je Moskva upozorila na namere turskih vlasti da izvrše invaziju na Siriju u momentima kada su opozicione snage pred porazom.

“Mi ćemo vratiti svoj istorijski dug... U jednom momentu, naša braća iz Alepa su odbranila naše gradove Sanliurfu, Gacijantep, Kahramanmaras... Sada ćemo mi odbraniti herojski grad Alepo, cela Turska će stati iza svoje braće“, rekao je Davutoglu.

Predsednik Vlade Turske je podsetio na događaje iz Prvog svetskog rata i događaje iz turskog rata za nezavisnost.

“Ipak, on je propustio da pomene da je Turska ušla u taj rat zbog imperijalističkih namera Otomanskog carstva. Turska je započela konflikt gađanjem ruske luke Odese. U tri grada koje je Davutoglu pomenuo dogodila su se ubistva hiljada Jermena i drugih manjina“, piše Raša tudej.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je prethodno upozorio da Moskva ima saznanja da Ankara sprema invaziju na Siriju i da je spremna na ilegalne akcije na svojoj granici na Sirijom.

Grad Alepo je pod velikim napadima ruskih bombardera, koje prate kopnene akcije snaga lojalnih predsedniku Sirije Bašaru el Asadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: