Prodao bubreg da plati put u Evropu

Čovek iz Sirije prodao je bubreg kako bi platio put u Evropu za sebe i svoju porodicu, prenosi “Dejli miror”, a priča je potvrđena i za B92.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2015.

11:11

Default images
Foto: Beta, AP

Bubreg mu je izvađen u opasnoj operaciji u Libanu, a žrtva je preživela 20 gana bez adekvatne medicinske nege pre nego što su organizacije iz Srbije otkrile o čemu se radi

Jelena Petrović iz organizacije Atina, koja se bori protiv trefikinga, potvrdila je za B92 ovu priču i istakla da su oni ta saznanja dobili pre više od mesec dana.

Kako je rekla, mobilni timovi Atine pomažu izbeglicama u Šidu i Preševu, a kod graničnog prelaza Berkasovo su primetili čoveka koji se nije osećao dobro.

"Prišli smo mu i započeli pricu, rekao nam je da je prodao svoj organ na crnom tržištu u Libanu, kako bi obezbedio novac za put u Evropu za sebe i svoji porodicu", rekla nam je Jelena Petrovic.

Osim toga, oni navode da mu je ponuđeno lečenje, ali da je odlučio da nastavi put samo sa lekovima za bol.

“Prodao je bubreg da bi dobio novac za put. Rekao je da ga boli i da ima probleme, pa smo intervenisali i pružili mu medicinsku pomoć. Tokom razgovora nam je ispričao šta se desilo”, kaže humanitarac Naser Amro.

Prema njegovim rečima, čovek nije bio u situaciji opasnoj po život.

“To je bila 20 dana stara operacija i naravno da nije izvršena na dobar način. Imao je bolove i dobio je lekove za ublažavanje bolova. Nije želeo da ostane, hteo je da nastavi svoju put, već je bio na granici sa Hrvatskom”, ističe on.

UNHCR je upoznat sa slučajem, navode iz druge organizacije.

Iz organizacije Atina kažu da ne postoji nikakav dokaz o trgovini ljudima u Srbiji i da se to dešava uglavnom na prelazu preko mora iz Turske u Grčku.

Međutim “Dejli miror” piše da se žrtve, kada dođu do Srbije, na putu ka zapadu Evropske unije mogu identifikovati kroz modrice od zlostavljanja ili uz pomoć dobrih prevodilaca.

“Pre dve nedelje dve avganistanske devojke su seksualno zlostavljane. Čovek iz UNHCR-a im je pomogao nakon toga”, kaže Amro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: