EK: Zemlje EU mogu vraćati izbeglice u Srbiju

Evropska komisija saopštila je da, prema sporazumu o readmisiji, sve zemlje EU mogu u Srbiju vraćati imigrante iz trećih zemalja, koji ne dobiju azil u EU.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.09.2015.

13:47

Default images

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto rekla je da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

"Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom", rekla je predstavnica za štampu u Komisiji.

Ona je navela da članice EU u Srbiju na osnovu toga mogu vraćati i srpske državljane koji ne dobiju azil, a što je povezano i s režimom bez viza za privremena putovanja srpskih državljana u "šengenski prostor" bez granice unutar Unije.

Na pitanje novinara da li Mađarska može vraćati migrante iz Sirije i drugih azijskih i afričkih zemalja u Srbiju, Nataša Berto je precizirala da: "Ono što je uobičajeno sadržano u takvim sporazumima u readmisiji jeste odredba da mogu biti vraćeni državljani trećih zemalja koji prolaze kroz državu s kojom EU ima sporazum o readmisiji i ta zemlja prihvata njihov povratak, ako prethodno dopusti tim licima da prolaze u tranzitu".

Ministar za rad Aleksandar Vulin ranije je izjavio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević je, takođe, izjavio da Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: