Utorak, 15.09.2015.

14:04

"Šarli ebdo" objavio karikature utopljenog dečaka

U poslednjem izdanju francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" objavljene su karikature utopljenog sirijskog dečaka čije je telo isplivalo na tursku obalu.

Izvor: B92

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Osam meseci nakon što su teroristi napali redakciju časopisa i usmrtili 12 ljudi, "Šarli ebdo" ponovo se našao u središtu pažnje svetske javnosti.

Karikature malog Ajlana Kurdija (3), koji je postao simbol izbegličke krize, izazvale su oštre reakcije i polemike širom sveta.

Prva slika, naslovljena "Dobro došli, migranti", prikazuje nacrtano telo utopljenog dečaka, natpis "Tako blizu cilja" i Mekdonaldsov bilbord na kom piše "Promocija, dva dečja menija po ceni jednog". Druga karikatura nosi naziv "Dokaz da je Evropa hrišćanska" i na njoj je nacrtan lik koji, verovatno, predstavlja Isusa Hrista i noge dečaka koji se davi u vodi. Ovu karikaturu prati tekst: "Hrišćani hodaju po vodi, muslimanska deca se dave". Među kritičarima ovih karikatura našli su se oni koji tvrde da je uvredljivo zloupotrebljavati Ajlanovu smrt u satirične svrhe, dok drugi navode da je magazin samo prikazao način na koji se Zapad "nosi" sa izbegličkom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: