Utorak, 25.08.2015.

20:36

Zašto izbeglice žele baš u Nemačku?

Srbija je samo usputna stanica za izbeglice sa Bliskog istoka, krajnji cilj njihovog putovanja jesu evropske zemlje i to najčešće Nemačka.

Izvor: B92

Default images
foto: Beta/AP

Obećana zemlja - Nemačka, za mnoge izbeglice. Do Preševa su prešli hiljade kilometara, još mnogo je pred njima. Sirijac Ali, muzičar, samo je jedan od onih koji sanjaju Nemačku.

“Zbog porodice, imam porodicu tamo, a i znam da ću tamo lakše naći neki posao“, kaže Ali.

I upravo su porodični kontakti, ali i rešavanje statusa ono što izbeglice u najvećem broju slučajeva privlači u Nemačku.

“Jednostavno, ljudi idu tamo gde su im rođaci i sunarodnici. Niko ne ide tamo gde nema nikog. Idu kako bi počeli novi život“, kaže Radoš Đurović iz Centra za tražioce azila.

U Nemačkoj ima razlike gde se primaju izbeglice, ponegde su to stanovi, a negde preuređene sportske dvorane ili tereni, što je različito od grada do grada. U svakom slučaju, mogu da računaju na smeštaj, hranu, ali i prevoz.

“Dobijaju po 143 evra mesečno, što je oko 700 evra za celu porodicu. Izbeglice iz Sirije dobijaju azil bez problema“, kaže dopisnik "Politike" iz Berlina Nenad Radičević.

U Nemačkoj postoji i otpor dolasku izbeglica, te marginalne desničarkse i neonacističke grupe organizuju proteste, a ponekad i izazivaju žešće incidente, što nailazi na jaku osudu države i društva.

Kako primećuje dopisnik "Politike" iz Berlina, sve to u Nemcima upravo jača želju da se ratom unesrećenim ljudima pomogne, te je sve više onih koji se angažuju da pomognu izbeglima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: