Sreda, 17.06.2015.

10:42

"Vozači GSP žrtve i tempirane bombe"

Sindikat "Sloga" GSP Beograda traži poništavanje odluke o produženju radnog vremena vozača na osam sati i pojačanje inspekcijskog nadzora privatnih prevoznika.

Izvor: Beta

Default images
foto: Beta

Kako se navodi u saopštenju, vozači sve više postaju "potencijalne žrtve i tempirane bombe" zbog odnosa poslodavca prema njima, materijalnih problema i loših uslova rada, odnosno starih i neispravnih vozila.

"Sindikat Sloga - GSP upozorava na sve učestalije saobraćajne nezgode u kojima su učesnici vozila javnog gradskog prevoza i zahtevaju hitno preispitivanje i poništavanje odluke o produženju radnog vremena za vozače i akta o proceni rizika, kao i pojačan inspekcijski nadzor kod privatnih prevoznika zbog nepoštovanja zakonskih propisa o dužini vremena upravljanja vozilom njihovih vozača", kažu u Sindikatu.

Poslednji incident, prema njihoim rečima, je jučerašnja saobraćajna nezgoda autobusa privatnog preduzeća na liniji 50 koje je udarilo u putničko vozilo a zatim i u banderu u Ustaničkoj ulici, "srećom bez većih posledica po vozača i putnike".

"Smatramo da je većina incidenata nastala kao posledica premora vozača, saobraćajnih gužvi i loših uslova rada, posebno ako se u obzir uzmu vremenski uslovi zbog visokih temperatura, jer na više od 70 odsto vozila u javnom gradskom prevozu ne radi klima. Kada se tome doda hronični umor nastao uvećanim radnim vremenom, onda je potrebno vrlo malo da dođe do nezgode sa tragičnim posledicama, što se srećom ne događa ; isključivo zahvaljujući iskustvu i prisebnosti vozača, ali i sreći koja nikako ne bi smela da bude opravdanje i izgovor", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, rukovodstvo preduzeća je ranije donelo odluku o produžetku radnog vremena vozača na osam sati dnevno, smatrajući da će time rešiti problem nedostatka vozača i uštedeti novac, međutim, time je pored ušteda povećao i bezbednosni saobraćajni rizik za vozače koji sve više rade pod pritiskom, sa brojnim nametnutim obavezama i naredbama koje moraju da ispoštuju kako ne bi i za najmanji prekršaj radne obaveze dobili otkaz ugovora o radu.

"Zbog toga je u zadnja dva meseca veći broj vozača napustio GSP, posebno nezadovoljnih zaradom, što je još jedan pokazatelj da situacija nije dobra i da se nešto hitno mora promeniti. Sindikat Sloga - GSP će pred nadležnim sudom pokrenuti postupak za poništavanje Odluke o produženju radnog vremena za vozače, kao i Akta o proceni rizika zbog kršenja zakonskih propisa od strane poslodavca", rekli su u tom Sindikatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: