Utorak, 10.03.2015.

13:33

"Laboratorija je obmana javnosti"

Nacionalna organizacija potrošača Srbije ocenila je da je otvaranja Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici "vrhunac obmane javnosti”.

Izvor: Beta

Default images

NOPS navodi da laboratorija nije akreditovana, zbog čega od Ministarstva poljoprivrede traže detalje koje namirnice i na koji nači će se ispitivati.

"NOPS izražava najoštriji protest zbog načina na koji je u javnosti predstavljen rad, juče otvorene, Nacionalne referentne laboratorije. Činjenica da laboratorija ne poseduje niti jednu akreditaciju i da praktično ne postoji u sistemu, lako je proverljiva na sajtu Akreditacionog tela Srbije (ATS)", navodi se u saopštenju.

NOPS ukazuje da "rezultati dobijeni neakreditovanim metodama nisu validni, u potpunosti su neupotrebljivi i pitamo se kome i u koje svrhe je namenjena ova maskarada i medijska promocija ustanove koja se za sada neće baviti kontrolom kvaliteta hrane u Srbiji, a što je potvrdila i sama ministarka".

NOPS podseća da Nacionalni savet za bezbednost hrane, čije je formiranje predviđeno zakonom iz 2009. godine, nikada nije formiran.

Dodaje se da je Zakonom o bezbednosti hrane predviđeno da taj savet čine razni stručnjaci koji bi se, na osnovu jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma, bavili procenom rizika i donosili odluke od kojih zavisi zdravlje i bezbednost građana Srbije.

"Uzevši u obzir da pomenuti savet nije formiran, i da se zakon ne poštuje od kada je usvojen, zahtevamo od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede da nam odgovore na pitanje - ko će i na osnovu kojih kriterijuma odlučivati koje će se namirnice ispitivati i na šta će se ispitivati ,jednog dana' kada laboratorija praktično počne sa radom", navedeno je u saopštenju.

NOPS ocenjuje da "nepoštovanje zakonom utvrđenih obaveza i medijska promocija neakreditovane Nacionalne referentne laboratorije predstavlja samo validaciju haosa koji godinama vlada u ovoj oblasti i potvrdu da o zdravlju potrošača u Srbiji odlučuje 'neformalna grupa' u Ministarstvu poljoprivrede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: