Utorak, 10.03.2015.

13:33

"Laboratorija je obmana javnosti"

Nacionalna organizacija potrošača Srbije ocenila je da je otvaranja Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici "vrhunac obmane javnosti”.

Izvor: Beta

Default images

NOPS navodi da laboratorija nije akreditovana, zbog čega od Ministarstva poljoprivrede traže detalje koje namirnice i na koji nači će se ispitivati.

"NOPS izražava najoštriji protest zbog načina na koji je u javnosti predstavljen rad, juče otvorene, Nacionalne referentne laboratorije. Činjenica da laboratorija ne poseduje niti jednu akreditaciju i da praktično ne postoji u sistemu, lako je proverljiva na sajtu Akreditacionog tela Srbije (ATS)", navodi se u saopštenju.

NOPS ukazuje da "rezultati dobijeni neakreditovanim metodama nisu validni, u potpunosti su neupotrebljivi i pitamo se kome i u koje svrhe je namenjena ova maskarada i medijska promocija ustanove koja se za sada neće baviti kontrolom kvaliteta hrane u Srbiji, a što je potvrdila i sama ministarka".

NOPS podseća da Nacionalni savet za bezbednost hrane, čije je formiranje predviđeno zakonom iz 2009. godine, nikada nije formiran.

Dodaje se da je Zakonom o bezbednosti hrane predviđeno da taj savet čine razni stručnjaci koji bi se, na osnovu jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma, bavili procenom rizika i donosili odluke od kojih zavisi zdravlje i bezbednost građana Srbije.

"Uzevši u obzir da pomenuti savet nije formiran, i da se zakon ne poštuje od kada je usvojen, zahtevamo od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede da nam odgovore na pitanje - ko će i na osnovu kojih kriterijuma odlučivati koje će se namirnice ispitivati i na šta će se ispitivati ,jednog dana' kada laboratorija praktično počne sa radom", navedeno je u saopštenju.

NOPS ocenjuje da "nepoštovanje zakonom utvrđenih obaveza i medijska promocija neakreditovane Nacionalne referentne laboratorije predstavlja samo validaciju haosa koji godinama vlada u ovoj oblasti i potvrdu da o zdravlju potrošača u Srbiji odlučuje 'neformalna grupa' u Ministarstvu poljoprivrede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: