Kobre bez prijave, tužbe žandarmima

Prvo osnovno tužilaštvo je odbacilo krivične prijave protiv dvojice vojnih policajaca koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković.

Izvor: B92

Petak, 06.02.2015.

18:11

Default images
screenshot

S druge strane, Više tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv osmorice pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu za vreme održavanja Parade ponosa.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je dana 06.02 2015. godine optužilo osam pripadnika Žandarmerije zbog postojanja opravdane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, kao i za krivično delo zloupotreba službenog položaja vezano za njihovo učešće u dogadjaju od 28.09 2014. godine i održane Parade ponosa”, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Zaštitnik građana podneo je krivične prijave 14. januara protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije u vršenju službene dužnosti.

On je prijave podneo povodom incidenta tokom prošlogodišnje Parade ponosa kada su se pripadnici Žandarmerije sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća visokih javnih funkcionera.

Kako se navodi u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva, odbačene su krivične prijave protiv dvojice vojnih policajaca koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković.

"Prvo tužilaštvo je posle brižljive analize i sagledavanja svih dokaza priloženih uz krivičnu prijavu zaštitnika građana, i dokumentacije i podataka prikupljenih u predmetu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a po krivičnoj prijavi MUP-a, Sektora za unutrašnju kontrolu, protiv pripadnika žandarmerije, našlo da nema osnova za pokretanje postupka protiv prijavljenih lica Jovanovic Saše i Stanković Saše. Iz tog razloga krivična prijava je odbačena", stoji u saopštenju.

Ombudsman je posle odbijanja krivičnih prijava na svom profilu na Tviteru naveo da neće komentarisati tu odluku. Krivične prijave protiv pripadnika Žandarmerije nedavno su objavljene, kao i službena beleška jednog žandarma koji je naveo da je njegova jedinica reagovala pošto se ka njima kretala grupa ljudi “s namerom da probije kordon”.

Krivične prijave su podnete protiv policijskih službenika Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dragana Savića, Dalibora Đorđevića, Bobana Lekića, Mitra Milosavljevića, Radeta Matića i Zlatka Gigića.

Njima se na teret stavljaju krivično delo napada na vojno lice u vršenju vojne službe i krivično delo zlostavljanje i mučenje.

U obrazloženju se tada navelo da postoje osnovi sumnje da su prijavljeni policijski službenici Četvrtog odreda Žandarmerije u Nišu izvršili krivična dela prema neimenovanim, zastavniku prve klase i starijem vodniku prve klase, koji su po planu rukovodioca obezbeđenja predsednika Vlade Srbije određeni da obezbeđuju prethodnice obezbeđenja predsednika Vlade, odnosno da izvrše pripremu njegovog dolaska u Krunsku ulicu u Beogradu.

Navodi se da su policijski službenici osumnjičeni za zlostavljanje i mučenje prema građanima Andreju Vučiću i Predragu Malom.

U krivičnoj prijavi se navodi da je, prema službenoj belešci pripadnika vojske, Andrej Vučić pokazao ličnu kartu i tražio od policijskih službenika da ga puste kako bi otišao u posetu svojim roditeljima, posle čega je pripadnik Žandarmerije uhvatio rukom u predelu grudi Vučića i odgurnuo ga.

S druge strane, zaštitnik građana je 22. januara na svom sajtu deo dokumentacije o incidentu u kom su se sukobili pripadnici Žandarmerije i Vojske tokom Parade ponosa.

Ombudsman je tada naveo da dokumenti označeni stepenom tajnosti sadrže još više detalja.

"Zaštitnik građana je izjavio da dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašala pa napala pripadnike Žandarmerije na zadatku, pa su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu, To, između drugih dokumenata koje Zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika žandarmerije koji su u toku i u kojima su pripadnici Žandarmerije suspendovani, a koje objavljujemo", objavljeno je tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

276 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

To je to, pašće sneg

Vikend pred nama biće sunčan i pravi letnji. Maksimalna temperatura biće iznad 25°C, u nedelju do 30°C, a najtopliji dan biće ponedeljak.

12:42

12.4.2024.

1 d

Podeli: