"Hari Poter" i Siriza pobedili

Levičarska partija Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, ali verovatno neće moći samostalno da formira vladu.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

20:49

Default images
Aleksis Cipras proslavlja pobedu (Foto: Tanjug/AP)

Posle prebrojavanja 86,04 odsto glasova, Siriza vodi sa 36,28 odsto što joj donosi 149 od ukupno 300 poslaničkih mesta u Skupštini Grčke, a druga je do sada vladajuća konzervativna stranka Nova demokratija sa 27,89 odsto glasova i 76 poslaničkih mesta.

Na trećem mestu je neonacistička stranka Zlatna zora sa 6,31 odsto osvojenih glasova i 17 poslaničkih mesta, koliko je sa 6,01 odsto glasova osvojila četvrtoplasirana, lane osnovana stranka "To Potami" (Reka) koja prvi put ulazi u Skupštinu. U Skupštinu Grčke, po sadašnjem rezultatu, ulaze još i Komunistička partija Grčke (5,47 odsto glasova i 15 poslanika), mala stranka levog centra "Nezavisni Grci" (4,71 odsto glasova i 13 poslanika) i socijalistički PASOK - nekada suvereno vladajući, a sada poražen bez presedana u svojoj istoriji dugoj 40 godina (4,70 odsto glasova i takođe 13 poslanika).

Cenzus od tri odsto za ulazak u Skupštinu nisu uspele da prekorače ostale stranke, među kojima i nedavno osnovana partija nekadašnjeg lidera PASOK-a i premijera Jorgosa Papandreua "Pokret socijalista-demokrata" (2,44 odsto glasova).

Na izborima je glasalo 63,44 odsto od obrađenih 8,48 miliona glasova od ukupno oko 9,8 miliona stanovnika Grčke s pravom glasa, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Konačan zvaničan rezultat izbora biće objavljen u ponedeljak, a potom sledi trodnevni proces formiranja nove vlade.

Nova demokratija priznala je poraz, nakon prvih rezultata na osnovu anketa.

Siriza nema samostalnu vladu

Pristalice Sirize ispred sedišta stranke (Foto: Beta/AP)
Siriza je, za sada, je osvojila manje od polovine poslaničkih mesta u Skupštini Grčke, objavilo je na svom sajtu Ministarstvo untrašnjih poslova koje je zaduženo za sprovođenje izbora i prebrojavanje glasova.

Preovlađujući scenario grčkih analitičara je da će Siriza za formiranje vlade zatražiti saradnju stranaka "To Potami" i "Nezavisni Grci", ili bar njihovu podršku za manjinsku vladu u kojoj te dve partije ne bi učestvovale.

U slučaju da te tri stranke ipak formiraju koalicionu vladu, na čijem bi čelu bio vođa Sirize Aleksis Cipras, njihova poslanička većina bi bila više nego jaka i iznosila bi 181 među ukupno 300 poslanika u Skupštini Grčke, prenosi privatna atinska TV-stanica Antena.

Samaras čestitao Ciprasu

Odlazeći premijer Grčke i lider Nove demokratije Antonis Samaras čestitao je večeras u telefonskom razgovoru Ciprasu pobedu na izborima.

"Cenim to", odgovorio je Cipras, na šta je Samaras uzvratio: "To je politički civilizovano", prenela je grčka agencija ANA.

Samaras je zvanično, u obraćanju na televiziji, priznao poraz.

Grčka TV Antena prenosi i da je predsednica nemačke levičarske stranke "Di Linke", Katja Kiping, ocenila da je dan pobede Sirize na izborima u Grčkoj "divan dan" i "početak 'Evropskog proleća' ".

Samaras čestitao Ciprasu

Odlazeći premijer Grčke i lider Nove demokratije Antonis Samaras čestitao je večeras u telefonskom razgovoru Ciprasu pobedu na izborima.

"Cenim to", odgovorio je Cipras, na šta je Samaras uzvratio: "To je politički civilizovano", prenela je grčka agencija ANA.

Samaras je zvanično, u obraćanju na televiziji, priznao poraz.

Grčka TV Antena prenosi i da je predsednica nemačke levičarske stranke "Di Linke", Katja Kiping, ocenila da je dan pobede Sirize na izborima u Grčkoj "divan dan" i "početak 'Evropskog proleća' ".

Premijer bez kravate, na motoru

Foto: Tanjug/AP
Izborna pobeda Ciprasa predstavljala bi istorijski događaj budući da će on verovatno biti prvi ultra levičarski premijer te zemlje ikada, a samim tim i najmlađi premijer Grčke u novijoj političkoj istoriji.

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine - ključne za političke promene u Grčkoj budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila levičare i komuniste.

Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije.

On predstavlja osveženje u grčkom tradiciolnom političkom spektru jer su birači siti dve etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije.

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine.

Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji - "Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas".
Levièari iz Italije došli su u Atinu kako bi pružili podršku Sirizi (Foto: Tanjug/AP)
Saradnici kažu da je Aleksis Cipras "mnogo više od lepog lica" - da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspeh pre svega rezultat strategije i vrednog rada, navodi Rojters.

I politički analitičari se slažu da ne bi uspeo bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosledna pozicija da je rešenje u rukama Atine - ako se odupre rigoroznim zahtevima štednje koje je pred nju postavila EU.

Politički protivnici zameraju mu neiskustvo, komentarišući da bi posle samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras bio "do guše" u problemu kada bi se našao za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke.

Zamenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, "daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi", piše britanski Indipendent.

Cipras i zvaničnici Sirize veruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kada budu suočeni sa, kako kažu, levičarskom Vladom sa jakim mandatom. Da će verovatno novi grčki premijer ostati dosledan svojim predizbornim obećanjima govori i njegova izjava - "Možete menjati pozicije, ali ne i svoje principe".

Cipras je u nedavnom intervjuu, da bi pokazao da nije spreman na kompromise kad su u pitanju ključni principi, rekao i da - "Ako me niste videli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada".

Osim što nikad ne nosi kravatu, zna se i da je mnogo radio kako bi unapredio svoje znanje engleskog jezika.

Od prethodnih izbora 2012. do danas ojačao je svoju poziciju na međunarodnoj sceni susretima sa mnogim viđenijim ličnostima i političarima, poput pape Franje, predsednika Evropske centralne banke Marija Dragog i čak nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, osobe koju je Cipras često napadao zbog čvrstog stava da Grčka mora da pokaže veću fiskalnu disciplinu.

Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom.

Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: