Sreda, 14.01.2015.

14:35

Vojska penzionisala trans majora

Povodom slučaja trans penzionerke majora VS, poverenici za zaštitu ravnopravnosti stigla je pritužba protiv ministra Gašića i Ministarstva odbrane.

Izvor: B92

Default images
Vojska Srbije (Foto: Tanjug, arhiva)

Udruženje građana "Egal" podnelo je poverenici za ravnopravnost pritužbu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije zbog diskriminacije prve transrodne penzionerke majora Vojske Srbije Helene (M.V).

Kako je potvrđeno za B92, otpočeo je postupak utvrđivanja diskriminacije koji će biti okončan u zakonom predviđenom roku.

"Helena je intendantski major koja je provela dve decenije u profesionalnoj službi Vojske Srbije. Ministar odbrane naredio je 22. oktobra 2014. godine da se Helena penzioniše jer joj je 'ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije'. Naredbi je prethodio predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije da podnosiocu predstavke prestane profesionalna vojna služba", navodi se u saopštenju ovog udruženja građana.

Organizacija "Egal" navodi da je "izdatom naredbom je prekršen čl. 21 Ustava Republike Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu".

Iz "Egala" tvrde da je u ovom slučaju osnov diskriminacije rodni identitet jer je nadležna Komisija utvrdila da je Helena (M.V) "sa psihijatrijske strane sposobna za PVS" (profesionalnu vojnu službu).

U saopštenju se navodi i da Helena (M.V) kaže da je ogorčena zbog diskriminatornog postupanja kojem je izložena nakon što je više od pola svog života posvetila služenju otadžbini u vojnoj gimnaziji, Akademiji i profesionalnoj službi.

"Iako mi je VMA rekla da sam sposobna za vojnu službu, neko u Ministarstvu odbrane tvrdi da štetim ugledu Vojske. Navela bih samo primer Ajle Holdom, trans pilota Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, kao i njene američke koleginice vojnog pilota Lorin Skot", rekla je Helena (M.V) povodom podnošenja pritužbe za diskriminaciju.

Egal je udruženje koje štiti prava transrodnih osoba, povećava vidljivost i unapređuje kvalitet života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

14 h

Podeli: