"Dijaspora izabrala Kitarovićevu"

Hrvatska je u nedelju dobila prvu predsednicu u istoriji, ali u veoma neizvesnoj utakmici koja svedoči o dubokoj podeljenosti zemlje, ocenjuje hrvatska štampa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.01.2015.

11:27

Default images
foto: Beta/AP

Mediji ističu da su prevagu u tesnoj borbi kandidatkinji opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindi Grabar Kitarović u odnosu na dosadašnjeg šefa države, socijaldemokratu Ivu Josipovića, doneli, pre svega, glasovi dijaspore.

Kandidatkinja HDZ-a pobedila je Josipovića tek s nešto više od 32.000 glasova prednosti. Od oko 37.000 glasača u inostranstvu, njih 33.700 glasalo je za Grabar Kitarović, najviše u susednoj Bosni i Hercegovini.

Večernji list ocenjuje da Hrvatska iz predsedničkih izbora izlazi kao podeljena zemlja, te da će sada, zbog činjenice da Vladu vodi koalicija levog centra, uslediti oštri sukobi levice i desnice sve do parlamentranih izbora krajem ove godine.

"Ako predsednički izbori budu lakmus-papir za parlamentarne, onda se može reći da je HDZ-u oproštena sva Sanaderova ostavština i da ojačan tom činjenicom (šef stranke) Tomislav Karamarko može snažno krenuti u kampanju za parlamentarne izbore", ocenjuje zagrebački dnevnik.

Jutarnji list ističe da je neočekivano visoka izlaznost (59,06 odsto) pokazala da su građani jako dobro razumeli važnost trenutka, te da je rekordan odziv rezultat visoke mobilizacije oba politička tabora - HDZ i SDP.

"Nikad se još nije dogodilo da ishod hrvatskih izbora odluče glasovi iz takozvane ili stvarne dijaspore. Hrvatska je tako praktično pretvorena u zemlju ograničenog suvereniteta", ocenjuje u komentaru Jutarnji list.

U tekstu se takođe ocenjuje da Grabar Kitarović pobedu duguje pre svega HDZ-u, ali da bez njene umerene, nekonfliktne retorike HDZ ne bi mogla da ostvari pobedu.

List, međutim, ističe da je promena na mestu šefa države rezultat pre svega silnog nezadovljstva aktuelnom vlašću, prvenstveno nesposobnom vladom Zorana Milanovića, ali i nedovoljno energično odrađenih pet godina mandata dosadašnjeg predsednika.

"Ivo Josipović izgubio je izbore, kroz koje je mislio da će se samo prošetati", zaključuje list.

Mediji takođe ističu veliki broj nevažećih listića, njih više od 60.000.

Na osnovu obrađenih 99,98 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,74 odsto (1.114.865) glasova, a Ivo Josipović 49,26 odsto (1.082.430). Pravo glasa imalo je 3,8 miliona birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: