Brod bez posade stigao u Italiju

Brod sa 360 migranata, koji je posada napustila, stigao je u italijansku luku Koriljano Kalabro, saopštila je danas obalska straža.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.01.2015.

12:59

Default images
Foto: Beta/AP

Spasioci su se prethodno ukrcali na brod "Ezadin", pošto je jedan od putnika uputio poziv za pomoć.

Brod, koji je plovio pod zastavom Sijera Leonea, ostao je bez goriva u blizini jugoistočne obale Italije.

Komandant spasilačke službe u Koriljanu Kalabru Frančesko Peroti rekao je za BBC da su svi migranti na brodu iz Sirije.

Peroti je rekao da su migranti autobusima prebačeni u druge delove Italije i opisao je njihovo zdravstveno stanje kao relativno dobro.

Pripadnik obalske straže Filipo Marini rekao je prethodno novinarima da je "Ezadin" u italijansku luku odvukao islandski brod iz Misije Evropske unije za graničnu kontrolu Fronteks.
Foto: Beta/AP
Portparol Fronteksa Izabela Kuper je izjavila da su migranti žrtve trgovaca ljudima koji koriste rutu drugačiju od uobičajne koja je išla preko Libije.

"Svedoci smo otvaranja nove rute za migrante, gde krijumčari kupuju stare trgovačke brodove, i koja polazi iz Turske", rekla je Kuper.

Brod "Ezadin" izgrađen je pre gotovo 50 godina i namenjen je prevozu stoke.

Registrovan je na jednu libansku kompaniju, a došao je u posed trgovaca ljudima.

Nova drama na moru, usledila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blu skaj Em" (Blue Sky M) pod zastavom Moldavije sa najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stenama jugoistočne obale Italije.

Brod su prethodno napustili trgovci ljudima, koji su njime upravljali od Turske, kroz grčke vode.

Italijanske vlasti spasle su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika, čime je broj registrovanih migranata iz zemalja severne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.

Desetine hiljada migranata, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: