Subota, 03.01.2015.

12:59

Brod bez posade stigao u Italiju

Brod sa 360 migranata, koji je posada napustila, stigao je u italijansku luku Koriljano Kalabro, saopštila je danas obalska straža.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Spasioci su se prethodno ukrcali na brod "Ezadin", pošto je jedan od putnika uputio poziv za pomoć.

Brod, koji je plovio pod zastavom Sijera Leonea, ostao je bez goriva u blizini jugoistočne obale Italije.

Komandant spasilačke službe u Koriljanu Kalabru Frančesko Peroti rekao je za BBC da su svi migranti na brodu iz Sirije.

Peroti je rekao da su migranti autobusima prebačeni u druge delove Italije i opisao je njihovo zdravstveno stanje kao relativno dobro.

Pripadnik obalske straže Filipo Marini rekao je prethodno novinarima da je "Ezadin" u italijansku luku odvukao islandski brod iz Misije Evropske unije za graničnu kontrolu Fronteks.
Foto: Beta/AP
Portparol Fronteksa Izabela Kuper je izjavila da su migranti žrtve trgovaca ljudima koji koriste rutu drugačiju od uobičajne koja je išla preko Libije.

"Svedoci smo otvaranja nove rute za migrante, gde krijumčari kupuju stare trgovačke brodove, i koja polazi iz Turske", rekla je Kuper.

Brod "Ezadin" izgrađen je pre gotovo 50 godina i namenjen je prevozu stoke.

Registrovan je na jednu libansku kompaniju, a došao je u posed trgovaca ljudima.

Nova drama na moru, usledila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blu skaj Em" (Blue Sky M) pod zastavom Moldavije sa najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stenama jugoistočne obale Italije.

Brod su prethodno napustili trgovci ljudima, koji su njime upravljali od Turske, kroz grčke vode.

Italijanske vlasti spasle su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika, čime je broj registrovanih migranata iz zemalja severne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.

Desetine hiljada migranata, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: