"QZ8501 nije eksplodirao u vazduhu"

Spasilački timovi tragaju za crnom kutijom iz aviona Er Azije koji se srušio u Javansko more, a pojedini stručnjaci tvrde da avion nije eksplodirao u vazduhu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.01.2015.

18:39

Default images

Stručnjaci su rekli da je avion verovatno potopljen velikim talasom nakon prinudnog sletanja u vodu.

Avion koji je uzleteo iz indonežanskog grada Surabaja na putu ka Singapuru nestao je sa radara nad Javanskim morem tokom oluje, ali nije poslata transmisija koja se uobičajeno emituje kada avion padne ili bude potopljen, prenela je agencija AFP.

To, kako smatraju stručnjaci, ukazuje na to da je iskusni bivši vojni pilot QZ8501 izveo prinudno sletanje u vodu, koje nije imalo razarajući uticaj.

"Lokator pozicije u hitnim situacijama (ELT) bi radio pri udaru, bilo da je to zemlja, more ili deo planine i moj zaključak je da on nije radio, jer nije bilo velikog udara", rekao je urednik avio-magazina Angkasa Dudi Sudibijo.

On veruje da je pilot uspeo da se spusti na površinu mora. Pojedini analitičari smatraju da je avion išao presporo ili da se popeo previše strmo.

Takođe, ostaje nejasno zašto nije bilo poziva za pomoć iz kokpita, navela je francuska agencija.

Bivši komandir vojnog vazduhoplovstva Čapi Hakim rekao je da avion, po svemu sudeći, nije eksplodirao u vazduhu i nije doživeo udar u trenutku kada je dotakao površinu vode, jer da se to dogodilo, pronađena tela ne bi ostala netaknuta.

Spasilački timovi su do sada pronašli osam tela žrtava te avionske nesreće.

Vrata za izlaz u slučaju opasnosti i tobogan na naduvavanje su prvi objekti iz aviona koji su pronađeni, što sugeriše da su prvi putnici započeli proces evakuacije kada je avion prinudno sleteo.

Bivši ministar saobraćaja Jusman Sijafi Đamal ubeđen je da je pronalaženje vrata za izlaz u slučaju opasnosti pokazatelj da ih je "neko otvorio".

Putnici su možda čekali da osoblje aviona završi sa naduvavanjem spasilačkih čamaca kada je veliki talas naišao i potopio avion, rekao je Đamal.

Prema bezbednosnim standardima letenja, svi putnici treba da budu evakuisani iz aviona u roku od 90 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: