Četvrtak, 01.01.2015.

19:11

"EU mora da učini više zbog Srbije"

Za Srbiju, koja lavira između Moskve i Brisela, Evropska unija će morati da učini više i da se potrudi da bude atraktivnija.

Izvor: Beta

Default images

Razlog je što za sada Srbi na članstvo u Uniji gledaju iz perspektive Rumuna i Bugara, gde uticaj na život običnih ljudi nije tako vidljiv, smatraju poljski analitičari.

Poljska javna televizija TVP u opširnoj analizi upozorava da Srbiju, koja doduše pregovara sa EU, ali predsednika Rusije Vladimira Putina dočekuje kao junaka, čeka uskoro važna odluka o budućem putu i zato EU mora da bude aktivnija i potrudi se da pokaže da jeste atraktivna za Srbe.

"U Srbiji je rasprostranjeno uverenje da Unija daje malo, ali da Rusija nije alternativa zato što joj nije stalo do razvoja Srbije. Radije jača posvemašnju korupciju u Srbiji i klasu oligarha, znači najveće boljke zemlje i prestonice Beograda", kazala je poljskoj televiziji Marta Špala iz poljskog Centra za istočne studije.

Tomaš Žornačuk iz poljskog Insituta za međunarodna pitanja izrazio je nadu da bi Srbija ipak mogla da pođe pre za primerom Hrvatske, nego Makedonije ili Turske, u kojima je evrointegracija zapela.

Poljski analitičari ne veruju da će pitanje Kosova u pregovorima zaseniti ostale kriterijume, ekonomske i političke, a kada je u pitanju odnos prema Rusiji, upozorili su da je u saradnji Beograda i Moskve mnogo pompeznosti, a malo konkretnog.

"Srbija doduše nije uvela sankcije Rusiji, ali nije ni stala na njenu stranu u sukobu sa Zapadom. Ono što je za Putina bilo najvažnije tokom posete Beogradu - jasna deklaracija Srbije da je na strani Rusije, nije se desilo", kazala je Špala.

Odustajanje Rusije od gasovoda Južni tok i Špala i Žornačuk vide kao potvrdu da Rusija gleda pre svega svoje interese, a posle tog primera, kada je dala ono najbolje što ima, energetski sektor, pod kontrolu Rusije a zauzvrat nije dobila ništa, Srbija bi po njihovoj oceni trebalo da razmotri kako će regulisati svoje odnose s Moskvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: