Četvrtak, 01.01.2015.

09:11

Srbija preuzela predsedavanje OEBS

Srbija je ove godine predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a njen glavni cilj je da bude most u rešavanju ukrajinske krize.

Izvor: Tanjug

Default images

Stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u preuzeo je predsedavanje ovom, a 15. januara, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, biće održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

Edgars Rinkevič, ministar inostranih poslova Letonije, koja je od danas preuzela predsedavanje Evropskom Unijom, čestitao je Srbiji početak predsedavanja Organizacijom za evropsku bežbednost i saradnju.

“Čestitam Srbiji, pred kojom je izazovan zadatak da kao predsedavajuća OEBS-om obnovi principe Završnog akta iz Helsinkija, kome se navršava 40 godina”, napisao je Rinkevič na svom tviter nalogu.

Helsinskim aktom, koga su 1975. godine u glavnom gradu Finske potpisale sve evropske zemlje osim Albanije, garantuje se nepovredivost granica u Evropi, a i Albanija mu se priključila četvrt veka kasnije.

Srbija je danas u tandemu sa Švajcarskom preuzela predsedavanje OEBS-om.

"Petnaestog januara biće održana prva sednica Stalnog saveta OEBS-a, kojom ću ja predsedavati, što će označiti zvanični početak predsedavanja Srbije", rekao je Dačić krajem decembra na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije.

Rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biće prioritet Srbije kada preuzme predsedavanje OEBS-u u 2015, rekao je Dačić.

Dačić je rekao, kako je navedeno u saopštenju OEBS, da predsedavanje predstavlja veliki izazov i priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka ciljevima OEBS, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini, što nije bilo očekivano kada je Srbija izrazila volju da predsedava OEBS-u pre tri godine.

"Odgovor OEBS-a u takvim teškim okolnostima pokazuje da, kada je obdarena neophodnom politickom voljom, organizacija može da upotrebi svoje komparativne prednosti, da efikasno doprinese rešavanju izazova takvih kriza i da svedoči o značaju OEBS kao regionalnom bezbednosnom aranžmanu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija namerava da sve svoje napore uloži u pronalaženje političkog rešenja trenutnih problema.

Srbiji će, takođe, prioritet biti rad na dugotrajnim sukobima, gde će preneti svoje sopstveno iskustvo kao zemlja koja je izašla iz sukoba i koja je bila u tranziciji prema demokratiji.

Dačić je istakao da je Srbija posvećena principima OEBS-a, kao i transparentnosti i efikasnosti u radu ka ciljevima OEBS-a.

Srbija je, kako je rekao šef srpske diplomatije, spremna da sprovodi svoje prioritete u sve tri dimenzije i da radi na postizanju predviđenih ciljeva, od borbe protiv terorizma i boljeg upravljanja vodama do primene obaveza u oblasti zaštite ljudskih prava.

U godini srpskog predsedavanja, 2015, biće obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Dačić će prioritete Srbije predstaviti Stalnom savetu OEBS-a u Beču, 15. januara, što će označiti i zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

23 h

Podeli: