Sreda, 24.12.2014.

22:24

Vujović i Sertić odlaze iz Vlade?

Rekonstrukcija Vlade već je na vidiku, a jedna od prvih izmena biće ponovno spajanje ministarstava finansija i privrede, saznaje Danas.

Izvor: Danas

Default images

Prema izvorima lista Danas, na čelu objedinjenog resora mogao bi da se nađe Nenad Mijailović, sadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija. Dušan Vujović će, po svoj prilici, da se vrati u Svetsku banku, dok dalji aranžman sadašnjeg ministra privrede Željka Sertića nije poznat, jer je mesto s koga je došao - mesto predsednika Privredne komore Srbije, pre dva dana popunjeno.

Inače, od ulaska u vlast, sadašnji premijer Aleksandar Vučić nema sreće s izborom ljudi za ovaj, najvažniji i do sada najturbulentniji sektor.

Najpre su finansije i privreda objedinjeni sredinom 2012. i povereni Mlađanu Dinkiću, a iako je tada premijer bio Ivica Dačić, nesumnjiva je bila uloga Vučića u kadrovskim rešenjima.

U prvoj rekonstrukciji te vlade, zbog sukoba s Dačićem, Dinkić odlazi s ministarskog mesta, a resor se deli, pa finansije preuzima Lazar Krstić, a privredu Saša Radulović, koji je vrlo brzo podneo ostavku, a do prevremenih izbora tim ministarstvom je koordinirao naprednjak Igor Mirović.

U novoj Vladi s Vučićem na čelu, privredu je najpre vodio Dušan Vujović, ali je on ubrzo po odlasku Krstića prebačen za ministra finansija, dok je njegovo mesto popunio sadašnji ministar Željko Sertić.

Prema nekim izvorima lista Danas, Vučić nije zadovoljan učinkom nijednog od njih i uveliko im traži zamenu.

Jedno od najverovatnijih rešenja, kako se spekuliše, biće izbor Mijailovića, koji u stručnim krugovima važi za dobrog poznavaoca finansija, ali je široj javnosti gotovo nepoznat.

U Nemanjinu 11 došao je kao Dinkićev čovek, najpre kao pomoćnik, a opstao je u Ministarstvu finansija i nakon odlaska prvog šefa.

Sada je zadužen za koordinaciju sektora za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije, budžet, fiskalni sistem, finansijski sistem i za imovinsko-pravne poslove.

Bio je uključen u sve značajnije poslove koji se sklapaju sa stranim partnerima, posebno u aranžmane s Arapima.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, od 2009. je bio na raznim funkcijama, od direktora sektora u Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza do predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju.

Najprofitabilnije zaduženje imao je u odborima Naftne industrije Srbije, gde je u jednom trenutku, uz platu u Ministarstvu, primao mesečnu apanažu od preko 943.000 dinara.

Od jula ove godine, međutim, taj prihod mu je umanjen na 380.000, kao i plata u Ministarstvu sa 120.000 na 89.000 dinara. Diplomirao je 2003. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kao 23-godišnjak, magistrirao u Švajcarskoj na Univerzitetu u Lozani, a doktorske studije upisao na Beogradskom univerzitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: