Četvrtak, 18.12.2014.

22:41

Rama:Srbija da postane naš saveznik

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Srbija može i treba da postane izuzetno važan saveznik Albanije.

Izvor: B92, N1

Default images

On smatra da bi tako Balkan postao prostor gde će ljudi konačno naći ne samo mir već mir za koji vredi živeti.

U intervjuu za TV N1, Rama, koji je u Beogradu učestvovao na samitu Kine i 16 zemalja istočne i srednje Evrope, rekao je i da je realnost da je Kosovo nezavisno, jer ga je priznalo više od 100 zemalja UN, i da je za Srbiju bolje da tu istinu što pre prihvati.

Albanski premijer je ocenio da je u odnosima Srbije i Albanije otvoreno novo poglavlje, i novi put, koji će verovatno biti težak, često ne baš prijatan, ali jedini za dobrobit oba naroda.

"Srbija nije više neprijatelj Albanije. To znači da, iako se ne slažemo u svemu, a pre svega u vezi s Kosovom, imamo odgovornost da shvatimo ogroman potencijal koji se krije u mogućem partnerstvu izmedu Albanije i Srbije. Partnerstvu za budućnost, zasnovanom na strateškim potrebama regiona i naših naroda", rekao je Rama.

Albanski premijer je podsetio da su Srbija i Albanija imale veoma tešku prošlost, dugogodišnji prekid komunikacije i dramatičan period, kako je rekao, zbog režima u Beogradu i etničkog čišćenja na Kosovu.

"Ali, apsolutno sam uveren da je u našim rukama sasvim novo razdoblje i da se ogroman broj prilika nalazi pred našim zemljama", kazao je Rama.

Upitan da li je ovaj odnos došao prirodno, ili ga je nametnula Nemačka, Rama je rekao da je pre Berlinske konferencije, mnogo pre nego što je saznao da će nemačka kancelarka direktno podržati proces integracije Balkana i podržati balkanske zemlje, tražio da poseti Srbiju.

"Tražio sam da dođem ovamo, ne da bih nekoga isprovocirao, već da vas pogledam u oči i kažem da želimo prijateljstvo i izgradnju strateškog partnerstva s vama", rekao je Rama i dodao da iskreno veruje da "Albanija i Srbija za Balkan mogu učiniti ono što su Nemačka i njeni prijatelji učinili za Evropu nakon izuzetno košmarne prošlosti i ogromnog krvoprolića".

Rama je dodao da je u Beograd došao to da potvrdi, te da je Nemačka inicijativa dobrodsošla. Takođe, rekao je da je u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome kako da se izvuku konkretni rezultati, kao i konkretan angažman EU na Balkanu.

"Razgovarali smo o tome kako osnažiti saradnju medu nama i ostalim balkanskim zemljama, kako se postaviti prema Evropi, ali i prema Kini, u smislu konkretnih predloga koji će doneti konkretnu pomoć za projekte koje s našim budžetima ne možemo izvesti", kazao je on.

Prema njegovim rečima, stanovnici Balkana su pronašli mir, ali "ne zato što su anđeli, daleko od toga, već zato što veruju svojim instinktima i sanjaju da budu deo Evrope".

"Istovremeno, Evropa treba da zna da je taj mir na staklenim nogama i ako nastave s pričama o teškoćama u vezi s proširenjem, na Balkanu se mogu suočiti s gubitkom strpljenja, a to bi tek tad bio zaista velik problem", rekao je albanski premijer.

Rama je ponovio i da je realnost da je Kosovo nezavisno, jer ga je priznalo više od pola članica UN i da je za Srbiju bolje da tu istinu što pre prihvati i, kako je rekao, "oslobodi se košmara".

"Ja ću tu istinu ponoviti kad god osetim da je neophodno, jer u svakom trenutku morate biti svesni da je to jedina istina", kazao je Rama na podsećanje da su izjave koje je dao prošlog meseca u Beogradu, a tiču se nezavisnosti Kosova, doživljene kao provokacija.

"Realnost je i to da što pre Srbija to prihvati, bolje po Srbiju, jer će to biti trenutak kad ćete se osloboditi košmara zbog kog se osetite isprovocirano kad provokacije uopšte nema", rekao je albanski premijer.

Upitan da li se dobri odnosi mogu graditi bez rešavanja problema ratnih zločina, poput trgovine ljudskim organima, Rama je rekao da Tirana podržava sve pravosudne pocese.

"S druge strane, ne treba da budemo žrtve mitova, kao što je to s organima. To je samo mit, jer dokaza nema. Prethodne albanske vlade, kao i naša, svom snagom su podržavale svaku istragu, svaki pokušaj da se na svetlost dana iznesu dogadaji iz prošlosti, ali istovremeno moramo krenuti napred", rekao je Rama.

Albanski premijer je dodao da iskreno veruje svim srcem da će se Srbija jednom osloboditi tog tereta, da će spoznati lice stvarnosti i priznati Kosovo.

"Biće mnogo bolje po Srbiju i sve ostale", rekao je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: