Četvrtak, 18.12.2014.

11:55

"Radim na konačnom rešenju za KiM"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će Vladi Srbije uskoro predložiti svoj konačni predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

Izvor: Beta

Default images

"Na tom predlogu intenzivno radim, jer smo već negde na ivici i svako naše sledeće popuštanje moglo bi da znači da smo se pomalo prećutno sa mnogo čime saglasili", rekao je Nikolić u intervjuu za nedeljnik NIN.

Predsednik Srbije je dodao da, ako ne bude jedinstva državnog vrha, više ništa ne može da učini za Kosovo, jer u njegovoj nadležnosti nije ni spoljna ni unutrašnja politika.

"Ali, pošto sam pobedio na direktnim izborima, od mene se očekuje da uvek imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije, da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima", rekao je Nikolić.

Dodao je da tim predlogom niko neće biti potpuno zadovoljan i da veruje da će naići na otpore u zapadnim državama koje su priznale nezavisnost Kosova.

"To će biti predlog Vladi, jer ja po Ustavu nemam prava predlaganja Skupštini. Ja želim sa ovom Vladom da delim sudbinu, jer ako situacija bude loša, uzalud je što predsednik dobro radi. Aleksandar Vučić i ja smo na vlast došli zajedno i zajedno ćemo sa vlasti i otići, ako ne bude dobro", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da će, ako priznanje Kosova bude uslov za prijem u EU, to biti jasan signal da Brisel ne želi Srbiju u članstvu, kao i da će usklađivanje spoljne politike s Unijom biti težak zadatak za Beograd.

"Nema crkve u kojoj bismo mogli da izmolimo oproštaj za uvođenje sankcija Rusiji, jer bi ta odluka za nas bila katastrofalna. A bilo je već ispipavanja kako reaguje Srbija, ima li među nama podela. Zato sam rekao da Srbiju može da pobedi samo onaj ko je podeli, da bih sprečio da se delimo", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je kazao da nisu dobra trvenja koja postoje u vlasti i kritički se izrazio o izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je potrebna promena Ustava Srbije, ali i o nastupima pojedinih ministara.

"Često se ministri, čak i neki njihovi činovnici, usuđuju da komentarišu teme koje nisu u opisu njihovog posla, umesto da sačekaju premijera i sednicu Vlade na kojoj bi se utvrdio zajednički stav", rekao je Nikolić.

Po njegovim rečima, Ustav Srbije je donet uz velike napore i zato se sada ne usuđuje da kaže ni da je kao čovek koji je pobedio na predsedničkim izborima u stanju da ubedi građane da treba promeniti Ustav.

Nikolić je rekao i da je sada, nakon odustajanja Rusije od gasovoda Južni tok, pravi trenutak za razgovor o novim oblicima ruskih ulaganja u Srbiju.

"Zna predsednik (Rusije Vladimir) Putin da sada postoji neka senka u našim odnosima i da bi sve moglo da se vrlo lako reguliše ako bi se Rusija uvrstila među veće investitore u Srbiju", rekao je srpski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: